Thursday, July 30, 2009

aku n pudding roti dan mentega

~ lebih kurang cenggini lah bentuknya ~

Mari belajar memasak....


Bahan-bahan:



  1. 3 biji telur bersaiz sederhana

  2. 600ml susu segar/susu cair pon boleh.

  3. Gula 2 sudu.

  4. 50g kismis (dipotong kecil tak nak pon takpe) atau chocolate chip (tak payah potong2,masukkan je)

  5. Mentega(untuk salut atas roti sekeping demi sekeping, depan n belakang)

  6. 10 keping roti (lagi sedap kalo tak buang tepi)

  7. Sedikit serbuk cinnamon (kayu manis)


Penyediaan:




  1. Pukul telur (tak yah kembang2) + susu segar + kismis@choc chip + gula = kacau n letak tepi.

  2. Sapukan mentega pada setiap keeping roti, depan dan belakang

  3. Susunkan roti dalam dulang pembakar n taburkan sedikit serbuk cinnamon pada setiap layer. Sikit je jangan banyak2, tak sedap.

  4. Tuangkan adunan 1 dalam dulang pembakar yang sama tadi (kalau letak kat dulang lain maka jadilah...tak taulah jadi ke tak)

  5. Biarkan roti berendam sambil bermain2 air dan berenang2 ke tepian....eh takde. Biarkan roti berendam selama 10-15 menet...tak payah lama2.karang kembang sangat.

  6. Kemudian bakarkan dulang tadi bersama2 isinya pada suhu 190 darjah celcius selama 25 menet.(agak2 la...jangan sampai garing sangat, jangan lembik sangat tak masak)

  7. Sedia untuk dihidang...tada...


Aku tatau exact berat segala bahan tu. Belasah jek. Ikutla sesedap rasa k. Kalau tak cukup manis, tambah gula,jangan tambah garam. Kalau tak cukup susu, tambahlah susu. Kalau rasa roti berenang2 dengan bahagia, tambah roti kasik tinggi sket. Lagi sedap + cantik kalau kismis atau choc chip tadi diletak di atas tiap2 layer. Kalau malas campur jek dalam adunan susu.

Kalau my sister yg buat, siap ada kuah susu sekali. Tapi kalau dah cukup rasa, manis semua ada, tak payah dah pakai kuah...

Gambau takdek. Gamba ni aku jumpe dalam calendar, tangkap pakai lappy nyer camera.
Resepi telah dicuba n amat delecious...silalah mencuba.

Selamat mencuba...

........

Saturday, July 25, 2009

aku n sarcastic kah?

Telah di tag oleh teacher Nani. Aku copy paste sahaja sekali dengan arahan2nya.

Honestly, aku tak berapa nak pandai jawab se'sarcastic' yang mungkin. Tapi, mungkin bolehlah. Sekali sekala bila ada satu jenis emosi melampau hadir... kalau tak sarcastic, kejam sikit mungkin.

.....

Objective: Are you mean and sarcastic? Have you ever answered people 'meanly' and sarcastically? If yes, show us how mean and sarcastic you are! If no, then you should try at least once in your life with this note.

Rule: Respond to these as sarcastic/mean as you could. (YR stands for Your Response.)

If an annoying person says:
1) I am cute.
YR: comel lagi katak puru dalam parit.

2) I am the most beautiful/handsome.
YR: iiyyyeee????masyaALLAH...cantik/hensemnye....aku!

3) See, everyone likes me because I am rich and famous!
YR: esok2 dah mati selai sepinggang jugak...bukan bawak ke kubur harta tu.

4) Unlike you, I am perfectly multi-skilled. I do everything very well from sports to academic thingy.
YR: oh ye ke? Boleh main bola sambil baca buku? Atau wat Add Math sambil berenang?

5) You don't know me? I am Bruneian artist; I have albums.
YR: album gambar ke?saya pun ada banyak.nak tengok?

If an annoying hot woman/man says:
1) I know you like me.
YR: kene ke? Berapa nak bayar saya kalau saya suka kamu?

2) What are you looking at? I am not interested in you!
YR: ada mata,tengoklah.nape?dengki?

3) Sorry, you are nice but seriously not my type!
YR: u r not my type either.any problems?

4) UNLESS you are rich, then don't dream that I will get a ride with you!
YR: owh? I pon memang tak naik motor mcm ni.tak hebat.

5) Look, I am pretty/handsome; I can make people hate you!
YR: iye?cubalah.nak tengok juga kamu hasut kawan2 saya.

If an annoying extremely ugly woman/man says:
1) I think you and I can make a good couple.
YR: why would I want to date u anyway?

2) May I have your cell phone? Please please please?
YR: beli sendiri.

3) Hi, wanna hang out? I want you to be with me the whole night.
YR: of cos. U boleh jadi balaci I. Nak?

4) What do you like about me?
YR: eehh??i suke ke kat u?

5) I want you to say that I am pretty/handsome and you like me sooooo much!
YR: mak I kata berdosa menipu...isk..isk..iskk...

If your enemy says:
1) Hi bitch!
YR: who? Me? Ingatkan u cakap dengan diri sendiri.

2) You smell like shit!
YR: saje je I sembur perfume bau u ni kat kasut i. Bagus hidung u ye, bau sendiri kat kaki I pon boleh u tangkap.

3) What an ugly creature you are!
YR: terima kasih...semoga Tuhan ampunkan dosa kamu.

4) I am going to kick your ass in this race for sure!
YR: u has to stand behind me to do that. N that means loosing.da~


If your annoying ex says:

1) I still love you...
YR: pegi mati.

2) I know you still love me!
YR: ha?mimpi ke?sewel?

3) Please, go back with me honey/hubby.
YR: esok.lepas kiamat okay?

4) Please call me...
YR: bak sini kredit RM10. Mampu ke?

5) The break up hurt me so much.
YR: oh ye ke? Tak mati pon?

( I think my answer do sound mean rather than sarcastic)

If an annoying salesperson says:
1) Wow! You are so pretty/handsome!
YR: huh,gila!

2) Seriously, I used this product and I've changed!
YR: patutla tak lawa...

3) We are giving a discount up to 50%!
YR: saya nak 100% diskaun.n free gift. Beli satu free satu boleh?

4) This one is good sir/madam. Buy sir/madam, buy.
YR: betul ke baik? Kalau rosak camne? Kalau tak boleh pakai? Kalau ada side effect? Kalau meletup ke? Ada insurans cover? Bla...bla...(sampai dia plak rasa annoying ngan aku...huhu...)

......

Seriously, sangat susah la Nani...huhu...n jawapan memang agak baik n tak berapa nak sarcastic. Kan?

......

Okay, nak tag semua yang baca blog ni. Ha.kamu yang baca kat facebook pon kene buat juga okay.

......

Friday, July 24, 2009

aku n coti...

~ kiki ~


semorang dah kecoh.

2 geng dah kena tutup.

alih2 dah sampai shah alam.

UiTM shah alam tutup???

bestnye semorang balik umah n bercuti..



..............

Monday, July 20, 2009

aku n benci.

Masa: 1.24 am

Hari : Isnin

Tarikh : 20 July 2009

Mode : Sakit hati

Perasaan : rasa nak melakukan kekejaman tahap tak boleh blah.

Kepada : manusia.

Ucapan : kalau aku jumpa kau sekarang...aku akan pastikan kau akan rasa menyesal sebab cari aku balik. Aku akan pastikan kau akan menyesal seumur hidup dengan apa yang kau dah buat. Aku pastikan hidup kau tak akan pernah bahagia seumur hidup kau. B*b*!!! Kau dengan binatang tu memang sama sepsis. Sebab apa? Sebab Tuhan memang jadikan binatang tu satu binatang yang haram. Perosak n bawak penyakit. Jadi kau dan binatang tu memang sama sifatnya. Aku benci kau. Jangan berani kacau aku. Jangan berani datang dalam hidup aku lagi. Jangan berani nak anggap aku boleh jadi kawan kau semula. Jangan berangan nak baik2 dengan aku. Jangan berani nak tayang2 hidup kau depan aku. Sebab aku memang benci.

......

Aku memang benci binatang perosak.

......

Saturday, July 18, 2009

aku n tag sebelum balik kampong...(tajuk pun sama,boleh?)

Sebab en.azizee telah menge'tag' aku sebelum dia balik kampong, so buatlah juga tag ni...sebab esok aku juga nak balik kampong.

Semestinya balik kampong aku lah, bukan kampong en.azizee...ape kes nak balik kampong orang lain sedangkan mak aku buat kenduri kat rumah aku di kampong aku...hahak..memang pening.

Aku rasa aku tak pernah kot buat tag. Tapi aku yakin aku adala beberapa kali telah di'tag' oleh beberapa kawan2 kat alam maya ni. Cumanya, aku tak tau lah kenapa selalu tersangkut. Aku wat tag separuh, pastu tinggal..terus dah tak edit n akhirnya lupa begitu sahaja....

Jadi hari ini...sebab aku pon lame tak hapdet, aku wat lah tag ni...kalau entri ni tersiar, maka akhirnya berjayalah aku melangsaikan satu tag. Boleh isytihar hari ini sebagai 'HARI TAG PERTAMA' , atau 'HARI PERTAMA INNAHAYATI BERJAYA MENJAWAB TAG (ceh,panjang gila, susah nak ingat) atau juga...'HARI INNAHAYATI BERTAG' atau juga....'HARI TAG LANGSAI' atau juga...'HARI INNAHAYATI DAN TAG'...atau mungkin juga...'HARI HAYATI TAG BERSEJARAH...atau juga....ah malas dah nak fikir. Karang tak siap juga tag nya...

Jadi..mari kita mulakan...(ketak, ketuk, bunyi jari menggeliat)

1.Apa perasaan anda sekarang?
- ngantuk. N juga geram tak dapat bukak barn buddy.


2.Saya nak makan?
- sekarang kenyang.


3.Saya tak suka?
- gelap

4.Impian saya?
- jauh lagi nak dicapai...

5.Haiwan yang saya tak suka?
- cicak


6.Saya harapkan?
- esok sy dapat jodoh...

7.Jika boleh putarkan masa?
- tak nak lah putar masa..pening.

8.Saya pada 10 tahun akan datang?
- insyaAllah menjadi tua...saya bukan Benjamin Button.

9.Handphone saya adalah sebuah?
- alat komunikasi...takkan ah sebuah kerusi plak kan?

10.Saya pernah bercinta sebanyak?
- tak penah...cepat buatkan saya jatuh cinta.

11.Saya suka pada?
- awan...

12.Kawan-kawan saya?
- semua dah tido kot masa ni...

13.Pernah dikhianati?
- hurmph...khianat eyh? Mungkin. Sebab bila ada kejadian kemalangan ke, ape2 ke kat kawasan dia, saya selalu check adakah dia mangsanya. Sebab kalau dia...saya rasa puas hati...mungkin la kot... jahatkan saya? Tak ah...sebab dia lagi jahat!

14.Apa yang anda hendak lakukan terhadap orang yang mengkhianati anda?
- tak nak buat apa2...biar Tuhan yang balas...tapi...lebih kurang macam kat atas tadi la jawapan dia.

  • Owh..dulu2 saya pernah macam nak pergi tempat dia kerja n depan2 'kawan' dia saya nak simbah dia ngan air longkang ke, air kumbahan ke, tapi, bila fikir saya geli nak pegang, jadi saya fikir nak simbah dia dengan cat minyak warna merah, masa tu hamper saya nekad sebab saya nak bagitau kat 'kawan' dia tu, yang dia ni penipu. Tapi...bila fikir2 balik...tak yah lah. Tak berbaloi n saya pulak yang akan Nampak macam cheap. So, biarlah dia bahagia....oh...oh..saya tak pernah nak biar dia bahagia. Okay, tukar. So, biarkan dia dengan hidup dia bersama 'kawan' dia. Saya tak nak amek tau. Tapi saya suka nak tau kalau dia tak bahagia...hahah!saya memang jahat n kejam. Tapi, sumpah pada dia sahaja. Tak ada orang lain.


     

15.Senaraikan 3 org untuk di tag:
- kamu, kamu n kamu...


 

Ha..siap sudah...wah..berjaya juga aku kejap aku, kejap saya, pening la ina ni...siapkan tag...


 

.............


 

Habis. Nak tido, esok mau kerja n balik kampong lepas kerja. Mata dah tak ngantuk plak. Camne?


 

.............

Wednesday, July 15, 2009

aku n wondering...



"Just wondering how a guy tend to hurt a heart n not even slightly feels guilty for it."

.............

Tuesday, July 14, 2009

aku n nak jugak sebok2...



"You Are Not Alone"

Another day has gone
I'm still all alone
How could this be
You're not here with me
You never said goodbye
Someone tell me why
Did you have to go
And leave my world so cold

Everyday I sit and ask myself
How did love slip away
Something whispers in my ear and says
That you are not alone
For I am here with you
Though you're far away
I am here to stay

But you are not alone
For I am here with you
Though we're far apart
You're always in my heart
But you are not alone

'Lone, 'lone
Why, 'lone

Just the other night
I thought I heard you cry
Asking me to come
And hold you in my arms
I can hear your prayers
Your burdens I will bear
But first I need your hand
Then forever can begin

Everyday I sit and ask myself
How did love slip away
Something whispers in my ear and says
That you are not alone
For I am here with you
Though you're far away
I am here to stay

For you are not alone
For I am here with you
Though we're far apart
You're always in my heart
For you are not alone

Whisper three words and I'll come runnin'
And girl you know that I'll be there
I'll be there

You are not alone
For I am here with you
Though you're far away
I am here to stay
For you are not alone
For I am here with you
Though we're far apart
You're always in my heart

For you are not alone
For I am here with you
Though you're far away
I am here to stay

For you are not alone
For I am here with you
Though we're far apart
You're always in my heart

For you are not alone...


.....

Oleh kerana boleh kata semua orang tulis entry pasal dia ni, aku juga mau sebok2 sama...

Tapi aku tamau citer ape2 pasal dia pasal aku tatau ape2 pon pasal dia, in fact aku takde la minat ngan dia.

Tapi, sebab lagu ni asyik berkumandang jek kat mana-mana, so aku teringin nak gak tampal bende alah ni kat sini, wat kenangan d masa depan...

Nway, aku suka memang lagu ni...

Pasal....

it feels so sincere. It does touch my heart in some ways.

How I which I could have a chance dedicated this song to a person someday.

Tapi...susahnye nak jumpa...

......

Adik bos aku wat lawak time meeting tadi.

Bos aku ngah nak cakap bende serious nih...

Tetibe je aih die boleh pegang lengan bos aku n say:

"eyh..besarnya tangan..."

Kalaula korang jadi aku kan, agak2 korang nak gelak tak????

Saket perut aku okay nak tahan gelak!!

Tak bleh blah dowh...tak bleh...

Lawakla adik bos aku neh...

......

Monday, July 13, 2009

aku n sesuatu 2

Manusia tidak jatuh ke dalam cinta,

Dan tidak juga keluar dari cinta,

Tapi...

Manusia membesar dan dewasa dalam cinta.


 

......

I want to fall in love for real...

......

Wednesday, July 8, 2009

aku n The Hare.....

Aesop's Fable - The Hare With Many Friends


A Hare was very popular with the other animals in the jungle who all claimed to be her friends.

One day she heard the hounds approaching her and hoped to escape them by the aid of her Friends.

So, she went to the horse, and asked him to carry her away from the hounds on his back.

But he declined, stating that he had important work to do for his master.

"He felt sure," he said,

"that all her other friends would come to her assistance."

She then applied to the bull, and hoped that he would repel the hounds with his horns.

The bull replied: "I am very sorry, but I have an appointment with a lady; but I feel sure that our friend the goat will do what you want."

The goat, however, feared that his back might do her some harm if he took her upon it.

The ram, he felt sure, was the proper friend to ask for help.

So she went to the ram and told him the case.

The ram replied: "Another time, my dear friend. I do not like to interfere on the present occasion, as hounds have been known to eat sheep as well as hares."

The Hare then applied, as a last hope, to the calf, who regretted that he was unable to help her, as he did not like to take the responsibility upon himself, as so many older persons than himself had declined the task.

By this time the hounds were quite near, and the Hare took to her heels and luckily escaped.

Moral of the story :
He that has many friends, has no friends.

.......

Tuesday, July 7, 2009

aku n sesuatu...

Sesuatu yang tak disangka
Seringkali mendatangi kita
Itukah suratan dalam kehidupan
Atau sekadar satu kebetulan

Kita asyik membicarakan
Persoalan hidup dan pilihan
Serta kejujuran semakin berkurang
Masih tiada bertemu jawapan

( korus )
Walau kita dihadapkan dengan berbagai pilihan
Mengapa sering terjadi
Pilihan tak menepati
Hingga amat menakutkan menghadapi masa depan
Seolah olah terhapus sebuah kehidupan yang kudus

Pertemuan sekali ini
Bagi diriku amat bererti
Tetapi ku bimbang untuk menyatakan
Bimbang kan berulang kesilapan


.......

Monday, July 6, 2009

aku n jangan tido lepas subuh...

  1. Kamu orang tau apa itu TRANSFORMERS????

    Agak-agak kamu orang (yang tak tengok lagi) , best tak citer tu?

    Kamu orang yang dah tengok pulak, berapa bintang nak kasi?


    Aku tak tau dah nak kasik berapa bintang.

  • Sekali tengok macam excited sangat...best2 citernya...boleh tahan la...
  • 2 kali tengok okay la jugak citernya...walaupun aku macam belum lupa ape aku dah tengok semalamnya.(aku tido 5 minit...)
  • 3 kali tengok....(separuh cerita aku tido....aku dah hafal dah wei....)

Yup...aku bantai tengok TRANSFORMERS 3 kali okay!! Yeye...dalam masa seminggu 3 kali aku tengok.

Kerabat aku ni semua takde kawan lain agaknye nak ajak g tengok. Kalau bagi tiket free lepas ni pon....sumpah aku tak nak pegi. Confirm aku tido dari awal sampai habis...dah hafal wei...HAFAL!!


2. Kalau aku memang tak nak buat sesuatu tu...

Kalau memang aku tak minat langsung-langsung.

Kalau memang aku tak de hati sikit pon nak lakukan...

Tapi...orang paksa dengan cara psiko paling baik punye...

Nape aku tak reti nak menolak ha??!!!

Aku ni salu tak sampai hati.

Salu nak jaga hati orang.

Pastu aku sendiri yang susah...

Camne???

~ah..menci lah!!~


3. Kamu salu tido pagi?

Toksah la bohong...paling kurang pon mesti ada 1 hari dalam sebulan korang rasa gile2 nak tido balik lepas subuh kan?

Paling kurang mesti ada satu hari yg terbabas.

Ye tak???

Tapi penah tak kamu termimpi bende bukan2 time tido pagi tu?

Termimpi kamu tengah dalam majlis kenduri kawin korang contohnya?

Pastu ramai pulak kawan kamu yang datang,

Siap kawan2 sekolah menengah kamu yang kamu tak sangka2 pon ade.

Tapi...

Majlis kenduri kamu tu dibuat kat kantin sekolah rendah kamu.

Makan pon ala2 macam makanan budak2 time rehat kat sekolah rendah tu.

Tak de pelamin, pakai kain kanvas yang dwi color, biru n oren tu je wat tirai belakang kerusi kamu.

Lebih sadis kamu sebenarnya tak kenal pon suami kamu tu.

Dah la memang tak berapa semenggah orangnya...

Kamu memang tak berkenanlah.

Boroi n tua sungguh nampaknya.

Kamu tau apa yang lebih sedih?

Kamu tak wat ape2 preparation pon untuk diri kamu.

Kamu baru je sampai kampong pagi pada hari kenduri kamu itu sebab kamu sibuk sangat ngan keje.

Kamu memang tak de la nak tempah pelamin ke..

Mak andam ke...

Tak de kompang2 pon...

Lebih2 sadis lagi...

Kamu langsung tak makeup.

Muka baru bangun tido je ah ni.

Sampai2 kampung terus je nikah, n terus kene layan tetamu...

Dan kamu tau apa yang paling teruk sekali?

Kamu langsung tak sempat bersedia,

Sebab kamu sibuk sangat.

Menyebabkan kamu tak sempat pon nak ade baju pengantin.

Dan tau apa kamu pakai?

TELEKUNG!!

Ye..telekung ye kawan2....

Baju pengantin kamu adalah telekung ya...

Dush!!!terus aku tersedar.

Cet, tertido ngan telekung lepas solat subuh okay.

Hampes!!

Siap mimpi bukan2 lagi.

Padan muka...ngantuk sangat sampai tak sempat bukak telekung.

Agak-agak kamu lah..boleh ke panggil nightmare??

Nightmare bukan malam jeke? Ni tido pagi...

Nak panggil ape heh??

.......

Moral : jangan tido pagi ye kawan2..tak elok...

Cet!!

...........