Wednesday, May 27, 2009

aku n kerana dia manusia biasa...

Seharian aku menghadap pc untuk mencari email ini. Kiriman dari seorang sahabat blogger yang selalu hantarkan gambar2 kucing yang comel2 belaka.



Macam-macam email ada dalam inbox aku. Bila melayari setiap email satu demi satu, macam-macam kenangan n sejarah masa silam terngiang-ngiang sikit. Ada sahabat-sahabat yang suatu masa dulu selalu jadi teman aku di alam maya. Sampai aku pon jadi terkejut...n tertanya-tanya..siapa eh dia ni??



Ada juga kenangan yang aku tak sangka masih ada...

Ada juga kenangan yang aku rasa amat benci pada pengirimnya, tapi bila baca email pada awal2 perkenalan, buat aku rasa...'okaylah....let go je lah benda dah lepas...'



Okay, apa-apa pun, tu semua belakang kira. Skang aku nak kongsikan email ni dengan semua :



....................



Email ini dipetik drpd seorang sahabat, dan saya forwardkan utk manfaat kpd diri saya dan semua.



Assalamualaikum. .. Semoga bermanfaat.. .... baik utk yang melamar ataupun yg dilamar, ataupun bagi yang sudah berumah tangga......

Renungan buat yang sedang mencari pasangan hidup ataupun yang sedang mengemudi bahtera rumah tangga..



Mengapa? Kerana Dia Manusia Biasa ......Kerana Dia Manusia Biasa ...



Setiap kali ada sahabat yang ingin menikah, saya selalu mengajukan pertanyaan yang sama.



Kenapa kamu memilih dia sebagai suami/isterimu? Jawabannya ada bermacam-macam. Bermula dengan jawapan kerana Allah hinggalah jawapan duniawi.



Tapi ada satu jawapan yang sangat menyentuh di hati saya. Hingga saat ini saya masih ingat setiap detail percakapannya.



Jawapan dari salah seorang teman yang baru saja menikah. Proses menuju pernikahannya sungguh ajaib.



Mereka hanya berkenalan 2 bulan. Kemudian membuat keputusan menikah. Persiapan pernikahan mereka hanya dilakukan dalam waktu sebulan saja.



Kalau dia seorang akhwat, saya tidak hairan. Proses pernikahan seperti ini selalu dilakukan. Dia bukanlah akhwat, sebagaimana saya.



Satu hal yang pasti, dia jenis wanita yang sangat berhati-hati dalam memilih suami.Trauma dikhianati lelaki membuat dirinya sukar untuk membuka hati.



Ketika dia memberitahu akan menikah, saya tidak menganggapnya serius. Mereka berdua baru kenal sebulan. Tapi saya berdoa, semoga ucapannya menjadi kenyataan. Saya tidak ingin melihatnya menangis lagi.



Sebulan kemudian dia menemui saya. Dia menyebutkan tarikh pernikahannya. Serta meminta saya untuk memohon cuti, agar dapat menemaninya semasa majlis pernikahan. Begitu banyak pertanyaan dikepala saya.



Sebenarnya.. . ..!!!Saya ingin tau, kenapa dia begitu mudah menerima lelaki itu. Ada apakah gerangan? Tentu suatu hal yang istimewa. Hingga dia boleh memutuskan untuk bernikah secepat ini.



Tapi sayang, saya sedang sibuk ketika itu (benar-benar sibuk).Saya tidak dapat membantunya mempersiapkan keperluan pernikahan.

Beberapa kali dia menelefon saya untuk meminta pendapat tentang beberapa perkara.

Beberapa kali saya telefon dia untuk menanyakan perkembangan persiapan pernikahannya.



That's all......Kami tenggelam dalam kesibukan masing-masing.Saya menggambil cuti 2 hari sebelum pernikahannya. Selama cuti itu saya memutuskan untuk menginap dirumahnya.



Pukul 11 malam sehari sebelum pernikahannya, baru kami dapat berbual -hanya- berdua.

Hiruk pikuk persiapan akad nikah besok pagi, sungguh membelenggu kami.

Pada awalnya kami ingin berbual tentang banyak hal.



Akhirnya, dapat juga kami berbual berdua. Ada banyak hal yang ingin saya tanyakan.

Dia juga ingin bercerita banyak perkara kepada saya. Beberapa kali Mamanya mengetok pintu, meminta kami tidur.



"Aku tak boleh tidur." Dia memandang saya dengan wajah bersahaja. Saya faham keadaanya ketika ini.



"Matikan saja lampunya, biar disangka kita dah tidur."



"Ya.. ya." Dia mematikan lampu neon bilik dan menggantinya dengan lampu yang samar.

Kami meneruskan perbualan secara berbisik-bisik. Suatu hal yang sudah lama sekali tidak kami lakukan. Kami berbual banyak perkara, tentang masa lalu dan impian-impian kami.

Wajah keriangannya nampak jelas dalam kesamaran. Memunculkan aura cinta yang menerangi bilik ketika itu.

Hingga akhirnya terlontar juga sebuah pertanyaan yang selama ini saya pendamkan.



"Kenapa kamu memilih dia?"



Dia tersenyum simpul lalu bangkit dari baringnya sambil meraih HP dibawah bantalku.

Perlahan dia membuka laci meja hiasnya.

Dengan bantuan lampu LCD HP dia mengais lembaran kertas didalamnya.

Perlahan dia menutup laci kembali lalu menyerahkan sekeping envelop kepada saya.

Saya menerima HP dari tangannya.



Envelop putih panjang dengan cop surat syarikat tempat calon suaminya bekerja. Apa ni. Saya melihatnya tanpa mengerti. Eeh..., dia malah ketawa geli hati.



"Buka aja." Sebuah kertas saya tarik keluar. Kertas putih bersaiz A4, saya melihat warnanya putih. Hehehehehehe. .........



"Teruknya dia ni." Saya menggeleng-gelengkan kepala sambil menahan senyum. Sementara dia cuma ketawa melihat ekspresi saya. Saya mula membacanya.Saya membaca satu kalimat diatas, dibarisan paling atas. Dan sampai saat inipun saya masih hafal dengan kata-katanya. Begini isi surat itu........



************ ********* ********* ********* ********* ********* *********



Kepada Yth ........



Calon isteri saya, calon ibu anak-anak saya, calon menantu Ibu saya dan calon kakak buat adik-adik saya



Assalamu'alaikum Wr Wb



Mohon maaf kalau anda tidak berkenan. Tapi saya mohon bacalah surat ini hingga akhir. Baru kemudian silakan dibuang atau dibakar, tapi saya mohon, bacalah dulu sampai selesai.



Saya, yang bernama ............ ... menginginkan anda ............ ..... untuk menjadi isteri saya. Saya bukan siapa-siapa. Saya hanya manusia biasa.



Buat masa ini saya mempunyai pekerjaan. Tetapi saya tidak tahu apakah kemudiannya saya akan tetap bekerja. Tapi yang pasti saya akan berusaha mendapatkan rezeki untuk mencukupi keperluan isteri dan anak-anakku kelak.



Saya memang masih menyewa rumah. Dan saya tidak tahu apakah kemudiannya akanterus menyewa selamannya. Yang pasti, saya akan tetap berusaha agar isteri dan anak-anak saya tidak kepanasan dan tidak kehujanan.



Saya hanyalah manusia biasa, yang punya banyak kelemahan dan beberapa kelebihan. Saya menginginkan anda untuk mendampingi saya. Untuk menutupi kelemahan saya dan mengendalikan kelebihan saya.



Saya hanya manusia biasa.. Cinta saya juga biasa saja.Oleh kerana itu. Saya menginginkan anda supaya membantu saya memupuk dan merawat cinta ini, agar menjadi luar biasa.



Saya tidak tahu apakah kita nanti dapat bersama-sama sampai mati. Kerana saya tidak tahu suratan jodoh saya. Yang pasti saya akan berusaha sekuat tenaga menjadi suami dan ayah yang baik.



Kenapa saya memilih anda? Sampai saat ini saya tidak tahu kenapa saya memilih anda. Saya sudah sholat istiqarah berkali-kali, dan saya semakin mantap memilih anda.Yang saya tahu, Saya memilih anda kerana Allah.



Dan yang pasti, saya menikah untuk menyempurnakan agama saya, juga sunnah Rasulullah.



Saya tidak berani menjanjikan apa-apa, saya hanya berusaha sekuat mungkin menjadi lebih baik dari sekarang ini.



Saya memohon anda sholat istiqarah dulu sebelum memberi jawaban pada saya. Saya beri masa minima 1 minggu, maksima 1 bulan.



Semoga Allah redha dengan jalan yang kita tempuh ini.



AminWassalamu'alaikum Wr Wb



************ ********* ********* ********* ********* ********* *********



Saya memandang surat itu lama. Berkali-kali saya membacanya. Baru kali ini saya membaca surat 'lamaran' yang begitu indah.Sederhana, jujur dan realistik. Tanpa janji-janji yang melambung dan kata yang berbunga-bunga. Surat cinta biasa.



Saya menatap sahabat disamping saya. Dia menatap saya dengan senyum tertahan.



"Kenapa kamu memilih dia......?"



"Kerana dia manusia biasa....... . " Dia menjawab mantap.



"Dia sedar bahawa dia manusia biasa. Dia masih punya Allah yang mengatur hidupnya.Yang aku tahu dia akan selalu berusaha tapi dia tidak menjanjikan apa-apa. Soalnya dia tidak tahu, apa yang akan terjadi pada kami kemudian hari. Entah kenapa, justru itu memberikan kesenangan tersendiri buat aku.."



"Maksudnya?"



"Dunia ini fana. Apa yang kita punya hari ini belum tentu besok masih ada. betuI tak? Paling tidak.... Aku tau bahawa dia tidak akan frust kalau suatu masa nanti kami jadi miskin."



"Ssttt...... ." Saya menutup mulutnya. Khuatir kalu ada yang tau kami belum tidur. Terdiam kami memasang telinga.Sunyi. Suara jengkering terdengar nyaring diluar tembok.

Kami saling berpandangan lalu gelak sambil menutup mulut masing-masing.



"Udah tidur. Besok kamu mengantuk, aku pula yang dimarahi Mama."



Kami kembali berbaring. Tapi mata ini tidak boleh pejam. Percakapan kami tadi masih terngiang terus ditelinga saya.



"Gik.....?"



"Tidur...... Dah malam."



Saya menjawab tanpa menoleh padanya. Saya ingin dia tidur, agar dia kelihatan cantik besok pagi. Rasa mengantuk saya telah hilang, rasanya tidak akan tidur semalaman ini.



Satu lagi pelajaran dari pernikahan saya peroleh hari itu.



Ketika manusia sedar dengan kemanusiannya. Sedar bahawa ada hal lain yang mengatur segala kehidupannya.



Begitu juga dengan sebuah pernikahan. Suratan jodoh sudah terpahat sejak ruh ditiupkan dalam rahim. Tidak ada seorang pun yang tahu bagaimana dan berapa lama pernikahannya kelak.Lalu menjadikan proses menuju pernikahan bukanlah sebagai beban tetapi sebuah 'proses usaha'.



Betapa indah bila proses menuju pernikahan mengabaikan harta, tahta dan 'nama'.Status diri yang selama ini melekat dan dibanggakan (aku anak orang ini/itu), ditanggalkan.Ketika segala yang 'melekat' pada diri bukanlah dijadikan pertimbangan yang utama.



Pernikahan hanya dilandasi kerana Allah semata. Diniatkan untuk ibadah. Menyerahkan segalanya pada Allah yang membuat senarionya.Maka semua menjadi indah.



Hanya Allah yang mampu menggerakkan hati setiap HambaNYA.

Hanya Allah yang mampu memudahkan segala urusan.

Hanya Allah yang mampu menyegerakan sebuah pernikahan.



Kita hanya boleh memohon keredhaan Allah. MemintaNYA mengurniakan barokah dalam sebuah pernikahan.

Hanya Allah jua yang akan menjaga ketenangan dan kemantapan untuk menikah.



Jadi, bagaimana dengan cinta?



Ibu saya pernah berkata, Cinta itu proses. Proses dari ada, menjadi hadir, lalu tumbuh, kemudian merawatnya.Agar cinta itu dapat bersemi dengan indah menaungi dua insan dalam pernikahan yang suci.

Cinta tumbuh kerana suami/isteri (belahan jiwa).

Cinta paling halal dan suci.

Cinta dua manusia biasa, yang berusaha menggabungkannya agar menjadi cinta yang luar biasa.



Amin.Wallahu 'alam.



...........



Aku berharap dapat jumpa si dia yang 'biasa' seperti dalam cerita kat atas ni.

Kamu semua doakan okay?

AMIN.......



............

Tuesday, May 26, 2009

aku n kenapala sibuk-sibuk nak jodoh2 kan aku???

pernah tak korang rasa????


sangat annoying


nak layan orang yang korang tak kenal langsung2????


.

.

.

.

.

.

.

.


i am big enough mak cik,


akan sampai masanya nanti...


mak saya pon tak sebok


kenapa mak cik lak yang susah2???


kenapa?


mak cik ingat saya tak laku sangat dah?


saya belom pon habis belaja la mak cik,


saya ada banyak cita-cita tau tak???


.

.

.

.

.

.


haish!!


memang saya tak suka.


tak suka!


tak suka!


tak suka!


.

.

.

.

.

.


kalau ye pon ...


kasila yang...


haish...


tak tahula nak cakap macam mana...

.

.

.

.

lemas!!
.........



Saturday, May 23, 2009

aku n hatiku berdegup kencang...

kadang-kadang kita tak sedarkan betapa uniknya ciptaan Tuhan.

Setiap perkara dijadikan berpasang-pasang.

Ada kanan, ada kiri.

Ada depan, ada belakang.

Ada atas, ada bawah.

Ada kuat, ada lemah.

Ada besar, ada kecil.

Ada kasar, ada halus...



yang paling penting...



Ada lelaki, ada perempuan.

Umur aku dah pon mencecah suku abad. Ye eh? Agaknye la kowt...

Perkara yang paling aku pasti dalam hidup ni adalah...

Aku pasti aku tak pernah faham apa itu lelaki.

Tapi selalunya aku terpegun.


Betapa sebenarnya...Allah itu jadikan lelaki ini :


~ untuk melindungi. Aku selalu rasa kagum bagaimana kawan-kawan lelaki akan jaga kawan-kawan perempuan. Contohnya bila pergi jungle trekking. Dalam ramai-ramai lelaki mesti akan ada sorang dua yang akan tinggal di belakang sekali untuk memastikan semua kawan-kawannya selamat. Aku rasa itu menunjukkan mereka ada rasa bertanggungjawab n mereka akan nampak awfully handsome.


~ cool. Dalam apa jua situasi, mesti akan ada seorang lelaki yang akan jadi sangat cool. Contohnya in a meeting bilamana semua orang nak memang n suddenly ada seorang yang membuat semua diam n cool down. Aku rasa lelaki ni ada satu aura yang boleh buat orang dengar cakap dia. Atau bila dalam keadaan yang sangat bising n tiba-tiba ada seorang lelaki akan kehadapan n bercakap sepatah dua...suddenly juga semua orang diam. Keadaan macam ni selalu buat aku rasa dengki dengan aura yang lelaki ada.


~ garang n lembut at d same time. Aku selalu hairan, kakak-kakak aku semuanya garang-garang. Kakak ipar juga begitu. Selalu sangat anak-anak saudara aku kena marah, kene lepuk. Tapi anak-anak saudara aku tetap tak takut pada mak diorang. Tapi sekali je ayah diorang bersuara, semuanya tiba-tiba jadi dengar cakap. Sampai sekarang aku tak faham how unique God's creation yang memberikan lelaki ada satu power to lead his family.


~ romantic in silence. Pada aku, lelaki yang jarang menyatakan rasa cinta dia, tapi rajin menunjukkan how he loves someone, itulah lelaki yang paling romantic. Ok, itu saje.


~ cute bila menutup mata. Okay, ini sebab kenapa entri ni bertajuk macam di atas. Setiap kali ada lelaki merehatkan mata depan aku, aku akan rasa..' how cute n adorable'...ops...for certain man yang ada semua kriteria kat atas itu sahaja. That's d moment lelaki akan nampak sangat soft n 'tulus'. Aku pon tak faham kenapa aku nak kena rsa berdebar...haish!!


tapi...bukan semua lelaki begitu. Aku jugak tak faham kenapa kadang-kadang lelaki boleh jadi begitu:


# ganas. Korang pernah tengok video seorang budak perempuan di sepak terajang oleh sekumpulan lelaki dan akhirnya kepalanya dihempas dengan batu? Tak cukup dengan itu, lelaki-lelaki itu merakamkan perbuatan tersebut dengan handphone mereka. Sampai sekarang aku tak boleh fikir macammana mereka boleh buat macam tu. Sampai sekarang aku tertanya-tanya, diorang tak terfikir ke kalau-kalau adik-beradik diorang pulak orang buat macam tu. Video itu telah berjaya buat aku muntah, pening-pening dan terus demam. Nauzubillah...jauhkanla kaum keluarga aku dari perkara sebegitu. Sebenarnya banyak lagi keganasan yang aku pasti korang pon tau. Tak payah la aku cerita kan? Sebab aku pon tak sanggup.


# tak ada hati perut. Korang pernah tengok cerita macammana seorang lelaki sanggup memukul isterinya yang sedang sarat mengandung dihadapan anak kecilnya? Atau korang pernah baca kisah seorang isteri yang rumah ibunya hanya selang beberapa pintu dari rumahnya, tetapi dek kerana suami yang 'aku pon tau nak kategorikan macammana, kejam mungkin?' , si isteri tadi tak pernah menjenguk ibunya lebih dari sepuluh tahun? Sebenarnya macam-macam lagi juga yang aku pernah baca, dan mungkin korang juga. Tapi aku tak sanggup nak taip dah...


# tak berperikemanusiaan. Korang pernah dengar cerita seorang datuk merogol cucunya? Seorang abang memperkosa adiknya. Seorang ayah menjual anak perempuannya ke rumah pelacuran. Pernah dengar?


okay, aku tak nak tulis dah perkara-perkara yang dasyat macam tu. Sesungguhnya aku tak pernah faham kenapa kadang-kadang sesetengah lelaki macam tak ada hati. Dan aku tak nak faham.


Bukan semua lelaki baik dan bukan semua lelaki jahat. Manusia dijadikan dengan bermacam-macam perangai. Terbukti Tuhan itu maha kaya...aku tahu tu.


Kesimpulannya: aku memang tak faham lelaki. Tapi aku tau, lelaki pon takkan faham perempuan. Betul tak??


Dan lelaki, jangan terasa hati. Aku seorang perempuan.


.......


Sampai sekarang aku tak faham kenapa dia tak nak mengaku dia dah bertunang...Bongok!!


.......

Thursday, May 21, 2009

aku n eskrem nestle...

eskrem?
sape tak suka makan ekrem hangkat kaki.
hari ni aku mau cerita pasal eskrem.
eskrem ade macam-macam jenis.

kalau ikut sejarah :


"Ancient civilizations have served ice for cold foods for thousands of years. Mesopotamia has the earliest icehouses in existence, 4,000 years ago, beside the Euphrates River, where the wealthy stored items to keep them cold. The pharaohs of Egypt had ice shipped to them. In the fifth century BC, ancient Greeks sold snow cones mixed with honey and fruit in the markets of Athens. Persians, having mastered the storage of ice, ate chilled desserts well into summer. Roman Emperor Nero had ice brought from the mountains and combined with fruit toppings. These were some early chilled delicacies."



Abang aku memang suka makan eskrem. Setiap kali datang umah kakak aku mesti dia bawak eskrem yang kat atas ni. Aku suka makan coklat keras kat tengah-tengah dia tu. Kalau abang aku lama tak datang , mesti aku g cari eskrem ni...konon2 rindu kat abang la...haha..gediks.


Dulu-dulu kalau ada cuti balik bermalam mesti abang ipar aku amek aku kat sekolah. Pasal dia meniaga sendiri, so dia sorang je yang boleh amek aku lepas sekolah. Sampai jek umah mesti die belanje aku makan Tropicana nih. Kat umah kakak aku dlu, bekalan eskrem memang tak penah surut. Kalau takde eskrem yg bekas besar yang dalam tupperware tu, mesti ada eskrem nih. Memang sedap hingga menjilat jari.
Okay, ini cerita yang terbaru. Baru- baru ini aku berkenalan dengan seorang pembuat eskrem nestle. Pagi tadi katanya tengan membancuh throphy cokelat ini. Aku memang jarang makan Throphy ni...tapi bila dia citer pagi tadi, terus je pagi-pagi aku dah mencari eskrem ni...mmm...


Dulu-dulu hari ahad pagi time aku dok asrama, mesti ade soramh pakcik masuk sekolah kitoang jual eskrem. Pakcik tu masuk kot pintu belakang n lepak kat padang sekolah. Die takot kene marah ngan pak guard kot.
Kitorang pagi-pagi Ahad biasanya ada prep pagi. Ape lagi, hari Ahad kan, biasanya semua homework dah siap. Kami bersuka ria la dalam kelas.
Yang pelik tu budak perempuan wajib turun. Tapi budak lelaki boleh plak lepak kat dorm. Yang bertambah lagi pelik tu, takde pulak kami yang perempuan2 ni komplain ....
okay...balik pada cerita...dah bosan kene lepak kat kelas Ahad pagi, kitorang tawaf satu sekolah la. Sambil2 tawaf makan eskrem macam yang kat atas ni. Tepat kul 10 jek pakcik ni mesti ada kat padang ngan motor die. Kejap2 kitorang turun beli yang macam ini. Kejap2 kang turun beli yang ada roti plak. Korang penah makan? Die kepit lebih kurang 3 scoop dalam roti.
Tapi skang tak macam dulu...skang ciput jek satu scoop. Pastu rasanya macam banyak tepung jek. Tak nikmat macam dulu. Dulu aku ingat pakcik tu mesti letak banyak.. Dah la tu, kalau datang banyak2 kali, siap die kasik free lagi...
Eskrem yang ni plak faveret aku masa kat kolej. Belakang kolej kitoang ada satu kedai runcit. Kedai runcit kat kampung kan. Mestila jual eskrem pelik-pelik yang kita tak penah jumpa. Yang paling penting mestila ada ekrem M'sia. Korang tau ekrem M'sia? Ala...yang esrem wat sendiri tu. Tuang air milo dalam plastik eskrem tu, pastu simpan dalam peti ais.
Tapi aku nak citer pasal eskrem potong nih. Kat kedai runcit tu adala jual ekrem potong nih. Macam2 rasa ada. Kacang, jagung, cendol, cokelat, kaler2 pon ade. Sebelah kedai runcit tu kedai makan. Tapi tak penah makan kat situ pasal kedai to kotor. Aku n kawan-kawan memang akan berhenti beli eskrem potong tu. So kalau beli makanan bungkus, kene sorok2 sket baru pegi kedai runcit tu. Sebab nanti makcik kedai makan sebelah tu esti nak jeling-jeling kat kitoang..haha...
.........
jadi...kesimpulannya...setiap eskrem memang ada ceritanya sendiri. Cerita ice cream anda pula bagaimana?? ^_^
.........

Tuesday, May 19, 2009

aku n sesi mengecat rumah...

Last saturday my sister finally made up her mind.
She choose a 'suppose to be' light blue colour from Nippon paint for our living room.
We spent two nights to paint the wall...

~ majlis perasmian : baru cat sikit, cepat2 lari naik atas amek camera..gediks kan? ~


Finally...tada... lavender kind of 'purplish' wall...
Suddenly our house looks darker...and cooler...(main motive nak cat rumah)
Tiap hari makcik maid bukak lampu sampai kul seploh pagi...haish....



~ sikit-sikit nak amek gamba, camne nak siap mengecat nih?? haish!! ~

Dah siap dah cat satu living room.
Cumanya aku malas nak snap lagi.
Sebab saket hati sikit2.
Ada satu wall tu kitorang cat warna gelap lagi dari warna yang light tu.
Alih-alih warnanya lebih kurang jek ngan warna lavender tuh.
Tak pasal2 aku kene g balik kedai cat tu, suh pakcik kedai tu betulkan color die, kasi gelap sket.
And tak pasal-pasal jugaklah aku kene mengecat lagi sekali.
Malas betul...


~ kakak aku cakap 'art' : seb baik cat air... ~


Dinding sudah siap...tinggal lagi border2 jek nak cat color putih.
Yang bikin gue marah...itu makcik bibik sangat ‘hawau’.
Dah tak nak tolong tak payahla nak buat muke ‘selempek’.
Aku lepuks baru tau..hurgh..
Marah!!

......


Tengok...dah masuk citer lain plak heh.
Tapi nak gak aku taip.
Pasal aku menyampah ngan perangai makcik maid itu.

Last two weeks my mom balik kampong.
Semalam barulah my mom balik semula ke rumah.
Suddenly je makcik maid menjadi makcik kepoh.
Semua bende die nak ngadu ngan my mom.
Suddenly die jadi banyak cakap.
Suddenly asik-asik dengar suara dia dalam ini rumah.

Yang aku heran tu...
Time my mom kat kampung, aku tanya sepatah, sepatah die jawab.
My sis tanya soklan kat dia, jawab pon macam takde suara.
Siang-siang terperuk dalam bilik a.k.a membuta.
Takde plak die nak tayang muka mengadap tv.

Ini...tibe-tibe plak nak lepak-lepak ngan my mom.
Sebok jek.
Tibe-tibe plak nak nyebok-nyebok kat my mom.
Gedik.

Conclution:
Die memang sengaja nak burukkan reputasi kitoang (me n my sis) in front of our mom. Memang hantu betul makcik nih. Marah!

........

Ok..aku memang tak suka maid kakak aku. Titik.

.......

Saturday, May 16, 2009

aku n selamat hari guru...


buat semua guru-guru di malaysia,
buat semua bloggers yang bergelar guru,
buat semua bekas guru-guru ina,
dari sekolah rendah,
sekolah menengah,
diploma,
ijazah...
semuanya...
juga untuk kakak tersayang...
' SELAMAT HARI GURU !!! '
jasa anda semua tidak terbalas.
terima kasih untuk semua ilmu yang kamu curahkan...
.....

Tuesday, May 12, 2009

aku n bicara empat pagi...


~my fav desktop~
: tak ingat dah amek gamba ni dr mana :


Jam sudah empat pagi.
Tapi aku masih lagi menghadap lappy.

Membaca entri2 kawan2 yang dah lama aku tak jalan-jalan. (balik camping terus demam...tak de mood nak bukak blog...huhu... )

Aiseh...tetibe blank plak...

Aku terjumpa satu blog neh. Rasanya mesti ramai yg salu baca blog dia. Aku jadi asyik plak baca cerita2 dia n mostly yang menarik minat aku ialah cerita cinta dia yang magis.

Kadang2 aku terfikir, susahnya nak cinta pada manusia. Terbaca cerita dia tadi, aku terfikir lagi...bila masa itu tiba, InsyaALLAH...aku juga mungkin dapat mencintai seorang manusia sepenuh hati.

Dan...cerita cinta dia juga membuatkan aku masih lagi yakin, bercinta selepas kahwin adalah yang terindah.

Kalaulah kamu terbaca...aku minta maaf kerana tidak pernah mencintai kamu. Sungguh aku tak tahu caranya...


......

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.........blank........
.
.
.
.
.
.
.
.
...... ^_^

Friday, May 8, 2009

aku n dah jumpa balik...


Luckily basikal Arif dah di jumpai...


Macam mane dapat balik? Kalau aku dapat makcik tu, memang aku tenyeh2 jek...tapi..malaslah...abaikan...


Sengsara sudah tamat. Merdeka sudah. Esok kena kerja lagi. Nanti aku update kat blog yg satu lagi...kalau rajin korang baca lah k ^_^


Lama dah tak letak gamba Amir kn? Ni d latest. Actually tak la d latest sangat sebab yang d latest tu ada dalam hs n tak sempat transfer. Mengingatkan kejadian tu, pilu rasa hati..

Sudah! Lupakan!!...
......

Wednesday, May 6, 2009

aku n total bad week!!

totally very2 bad luck lah dis week....
anak sedare aku punya basikal pulak kena kebas.
musim orang mencuri la agaknye minggu ni...
b***sy!!

Tuesday, May 5, 2009

aku n pulangkan balik!!

handphone hilang!!

i'm cool...

5 minit...

15 minit....

cool...cool....

1/2 jam.....wawawawawa.....
menyesalnye lambat transfer gamba...
menyesalnye tak salin bende2 penting yg sepatutnya simpan awal2...
menyesalnye tak salin semua notes pasal date2 penting awal2....

well....

dah terlambat...
kene la carik balik semua nombor...
kene la mintak balik maklumat yg hilang...

PADAN MUKA AKU...HUH!!!


.............