Thursday, April 16, 2009

aku n pernah tak?

pernah terjadi dalam hidup korang...???

korang tengah jalan2 dalam satu pasaraya, kemudian korang nampak satu sign ada sale kat jusco. Korang pun dengan segeranya masuk ke dalam jusco. Kemudian korang bergerak ke bahagian baju. Korang belek-belek baju yang macam berkenan di hati n ada sale yang gile maut nye harga. Sambil2 korang membelek baju tu sempatla korang senyum2 kat beberapa org yang jugak busy pilih baju macam korang. Kemudian sempat pulak korang borak2 dengan salesgirl yang jaga kat situ. akhirnya korang berkenan jugak dengan beberapa baju. Bila dah jumpa saiznya, korang pon dengan pantasnya masuk ke changing room n test pakai baju tersebut.

Tiba2, tengah korang nak test baju tu, korang macam terfikir. Rasa macam pernah jumpe orang2 yang korang lawan senyum tadi. Rasa jugak macam korang dah pernah borak2 dengan salesgirl tadi dan topik yang dicakapkan tadi macam sama jugak. Tambah menghairankan baju yang korang pilih tu pon macam korang dah pernah test. Rasa-rasa macam semua apa yang korang buat tadi semua macam pernah berlaku....

Agak-agak pernah tak terjadi???.....

Aku rasa mungkin aku mengalami ini :
Déjà vu ("already seen"; also called paramnesia, from Greek παρα "para," "near" + μνήμη "mnēmē," "memory") or promnesia, is the experience of feeling sure that one has witnessed or experienced a new situation previously (an individual feels as though an event has already happened or has happened in the near past), although the exact circumstances of the previous encounter are uncertain.
.....
panjang betul nak copy....baca la kat sini.
......
baru je nak perasan diri sendiri boleh meramal masa depan...boleh??!!! ^_^
........
cheh!!
........

4 comments:

Diya Kamaruzaman said...

wahah. rasanya kebanyakan dari kita mesti pernah lalui pengalaman dejavu ni. dulu2 diya tak tahu pun pengalaman gini dipanggil dejavu. pastu ada kawan ah bagitahu. pelik betul ye sebutan nya =p

inna hayati said...

itulah...tengah2 cakap dengan org tetibe je fikiran melayang.rasa macam penah lalu je bende ni...

agak2..k.ina ni memang boleh meramal masa depan kot diya...muhehehe...

Aku... Dia... Kamu.. said...

Sy pernah gak dgr penjelasan utk fenomena mcm ni. Sy x igt kat mana tp lebih kurang macam ni penjelasannya.

Masa kita tidur, roh kita akan terpisah dari badan kita. Masa roh ni terpisah, dia akan naik ke langit dan merayau2 kat sana. Pada masa tu ada sesetengahnya yg melalui perjalanan merentas masa (ermm...x sure sgt tp lebih kurang ler. Tapi klu fikir logik betul gak. Kan kehidupan kita dah ditentukan!)

Sebab tu ada masanya kita akan merasakan seolah2 kita dah pernah lakukan sesuatu. Sebab memang pun itulah hakikatnya...roh kita dah pernah mengalaminya! Jasad kita jer ni baru nak alami.

Hehheee...panjang komen sy ni. Tapi lebih kurang cenggini lar yg saya baca dulu.

13may said...

rasa mcm penah nampak....

hehhe hehhe