Tuesday, January 15, 2008

aku n peristiwa...


' cak !! '

cerita sepanjang minggu lepas:

i. 13 january anniversary...

sebelas tahun yang lampau, pada tarikh inilah aku mula mengenal dunia sekolah menengah, belajar erti hidup, belajar berdikari sebab aku dulu sekolah asrama...

bulan pertama aku masuk sekolah adalah bulan puasa. n paling best sekali seminggu sebelum raya tu aku kene 'chicken poks' (belasah je eja...haha) , maka dengan bangganya la aku balik kampung seminggu awal dari orang lain...

bulan pertama, kedua, ketiga aku rilek je. tak penah sekali pon aku nangis sebab jauh dari mak. konon kuat la...(tak sedor diri baru 13 tahun, kalau nangis pon takde orang nak gelak...). tapi mase tu aku la yang selalu gelakkan kawan2 aku yang sedih2 n nangis2 pasal tak penah pisah ngan family...rindu la konon...manja...

masuk bulan keempat, tibe2 je aku jadi homesick...time tu kalau boleh nak balik umah dan dan tu jugak, hari2 aku menangis sorang2 dalam surau(diulang : nangis dalam surau...konon baik sangat ar pas solat nangis...) at d end, mak aku yang kat kampung tu pon dipakse datang oleh akak aku untuk memujuk anak bongsu dia yang mengada ni...huh,rupenye aku lagi manja!

so, sejak tu aku mula berdikari, tak lagi nangis2 sebab homesick, belajar mengenal kawan2, yang mana baik, yang mana buruk...banyak sangat kenangan aku kat sekolah tu...tapi nantila next time aku wat entri pasal sekolah pulak...

untuk semua kawan2ku yang mungkin membaca blog ku ini, hepi anniversary korang...aku cayang korang sume selalu....

2. abangku kembali akhirnye....

aku ada 6 orang abang, satu dah meninggal, tinggal 5 je...(ramaikan bodyguard aku)

3 dah kawen, 2 lagi belum...

4 orang visible, satu orang lagi invisible...

tapi...

12 januari hari tu, satu orang itu menelefon aku...n kenalkan awek die kat aku...alhamdillah, akhirnye abang aku itu dah mula nak lembut ati...

esoknye bila ku bagitau kat mak...mak sampai nangis2 dengar citer aku...kesian kat mak... kadang2 aku memang rasa nak hempuk2 je kepale abang aku tu, bior jadi lembut skit. nanti kalau jumpe die, memang aku nak belasah je orang tue tu...tapi, seb baik die kenalkan bakal akak ipar yang baik kat aku...maka,akan selamatlah die nanti...

n yang paling best tu, abang itu telah mensedekahkan '----' ikhsan pada aku...hehe...macam tau2 je aku memang tengah sengkek. mekaceh abang n akak...

aku cuma harap suatu hari nanti abang akan sedar diri n faham yang akak2 aku 2 orng tu memang bermulut laser tapi bukanla tak sayang...n hope die sedar yang die dapat hidup n membesar jadi orang n sihat adalah sebab tiga orang wanita tu...n bukan mereka bertiga tu yang suruh semua perkara terjadi...

3. pantai sepang trip...

actually on the anniversary day (13 jan) tu, kawan2 lame ajakla pegi picnic kat sungai congkak, tapi entah kenapa tak jadik plak... 'eh, kenape ek twin??'

jadi rancangan hari itu ditukar kepada pegi picnic ke pantai sepang bersama-sama..............en.abang....

seumur hidup aku tak penah nek motor atas higway, selama 2 jam n di dalam hujan.kalaulah mak n akak2 aku tau, mati aku kene semelih...huhu...

hari tu aku sangat2lah exicted sebab first time aku nek motor jauh2 n dapat tengok laut.

aku suke sangat tengok laut. luas sangat...dulu, aku selalu berangan nak berdiri kat hujung laut tu...tapi, manakan aku mampu nak berdiri di tengah2 itu.harus di telan dek jerung nanti...er...kat m'sia ade jerung ke???dulu jugak aku berangan nak buat umah tepi laut. tapi takut plak kene tsunami...huhu...

kesimpulan peristiwa;

macam2 bende yang tak dijangka suke2 je nak muncul tibe2. macam lagu alleycats tu...

sesuatu yang tak disangka...
seringkali mendatangi kita,
itukah suratan dalam kehidupan,
atau sekadar satu kebetulan.....


tapi...aku hepi.... :)


5 comments:

achik said...

1. dulu2 aku pun slalu homesick.. buleh kata tiap2 minggu mak aku datang.. hehe.. seb baik dekat..

2. alhamdulillah la abg ko memunculkan diri semula (w/p xtau apa cite sebenar)

3. ehem2.. ;)

kawaii_desu said...

assalamaualaikum...

lama tak lalu sini :)

wah bestnya ramai bodyguard...
biasalah lelaki, ada ego...

lama2 cayaq la tu...
anyway, pantai sepang? dekat bagan lalang tu

Azzam Supardi said...

Hujan tak? Heh.

Azzam Supardi said...

Ya ya! Correct correct correct heh!

inna hayati said...

to achik:
abang saya memang sengal...huhu...

to kawai:
w'salam...
mekaceh singgah...
hujung bagan lalang...jauh dari morib.sebenarnye tak tau pon sepang tu dekat laut...seronok...

to en.azzam;
hujan??panas terik hari ni...muahahahaha....