Monday, September 10, 2007

aku n rindu...

~ koceng n famili... ~

saya kembali setelah percutian selama 2 hari. kak ngah pon dah kembali dari india pagi ini...
selamat kembali pada kak ngah n jangan lupe saya punya habuan ya...
( gile penat aku jaga anak ko ngah!!hehe... )
cerita dua hari on my weekend :

dua hari yang lepas adalah hari yang sangat memenatkan pada aku. hari sabtu adalah hari melawat sedara mara sedunia. sepanjang hari aku kene drive dan sentiasa memastikan penumpang2 aku berada dalam keadaan selamat. disamping memandu aku juga kene menjaga 5 askar dan sorang baby yang sedang demam dengan teruknye... kesian amani...kesian pada ummi die dan aku juga kerana kene mendokong amani sepangjang hari.

alhamdulillah, aku berjaya juga memandu dengan baek dan selamat kembali ke destinasi jam 10.30 malam. penat, letih, nak patah pinggang, patah kaki semua ada. naik bilik, mandi, terus aku tido tak sedar ape. sedar2 esok paginye, subuh2 nabi lagi mak aku dah tarik kaki aku suh anta die gi pasar plak....

nasib baik ade kak long, mereka berdua bershopping d pasar, aku dengan bahagianya sambung membute dalam kete. bagus tak aku? bagus kan anak dara sorang ni?? act tak boleh nak parking, ramai giler2 manusia...da nak tengahari, lagi ramai plak orang yang datang. betulla orang bandar ni memang bangun lambat. pasal tu la mak aku dok tarik aku dari pagi, kalau lambat sket memang sakit jiwa aku gamaknye...nak parking sekejap2 pon tak bleh...ramai gile2 manusia n kereta.

fakta menarik :

aku n mak merasa kagum kerana PROTON PERSONA pon ade jual kat pasar. tapi kak long kata 'dah satu shah alam datang kat pasar ni, jual PERSONA kat pasar pob ade orang nak beli punye...'
betul gak cakap kak long kan? semualah ada kat pasar tani STADIUM SHAH ALAM tu...segala macam mak nenek ade. cakap je nak ape. cuma kalau baju ke, kasot ke, jam ke, pirate banyak la...kalau pandai pilih, dapat gak yang cantek2 sebenarnye.

mak terkejut sebab beli sayur n lauk semuanya habis dekat RM200... logikla tu mak... makanan untuk seminggu kan...

lepas je hantar mak kat umah amek plak anak2 aku yang lima orang tu. mak n kak long masih lagi risau2 mak usu sorang ni tak mampu nak handle askar 5 orang tu...rilekla mak...tengok kaki la...makcik yang terer kan... kali ni aku kene bawak diorang ke GIANT!!. nak kene beli kasut untuk aqil.

ade ke patut die boleh hilang sebelah kasut. mak punye la bising. bukan sebab kasut hilang, tapi sebab kasut hilang tu jadi alasan tak nak pegi sekolah. anak2 aku kan bijak macam makcik die...abang long da habes UPSR, yang dua orang lagi dengkila pasal abang long tu boleh main PS sepanjang hari tapi diorang kene sekolah lagi. pastu macam2 alasan la diorang bagi pada nenek mereka.
paling best bila yang no tiga tu punye ngelat. die cakap die demam. kamis mak die nyer flight pagi, kamis petang terus demam, tak boleh pegi sekolah (die la cakap die demam bukan doktor cakap...). pagi jumaat boleh plak sekolah, petang demam lagi (die gak yang cakap lagi sekali)... sekali bas sekolah dah blah petang tu, die boleh cakap 'tak jadi demamlah nek' . ade ke patut? mak aku nak buat ape lagi? main je la PS tu sampai rosak cucu2 nenek sayang....

berbalik pada pegi giant. mengusungla aku lima2 orang tu...tapi da buat perjanjian sebelum pegi, nak ikut kene janji, tak boleh mintak apa2, kalau mintak apa2, cik na tak beli langsung bende lain. janji dipatuhi... senang keje aku g giant, ada yang angkat bakul, ada yang cari barang, pendek kata masing2 'berpura' sopan la sekejap pasal nak makan eskrim kan...aku pon kagum... budak2 ni kalau aku sorang yang bawak derang pegi jalan2, punyelah baik. kalau aku n mak derang ade sekali, macam2 peel.

~sorryla...sebenarnye aku nak citer dalam versi menggembirakan sebab bawak derang jalan2 n lepak kat umah ngan famili memang menggembirakan aku, tapi sebab sekarang hati aku rasa kurang gembira...jadi aku rasa taipan aku kat atas tu semua amatlah memboringkan... pihak pengurusan hayati hidupku ingin memohon maaf...

sebenarnye aku rindu sama mereka sudah sekarang ini...huhu...rindu pada 5 askar ( afiq, aqil, arif, qayyum n muiz) tu...rindu juga pada baby tute (amir) tu...rindu pada mak, kak long, kak ngah n semua lah. rindu juga pada kek carrot n chocolate moist kak ana...ala...RINDUNYE!!!

kalau mak aku tau mesti die kate aku mengade. baru balik semalam da sebok2 rindu. haha... tapi memang aku kurang semangat hari ni...teringat2 rumah, orang2 yang mengisi rumah sekarang... nak2 lagi bile da nak pose ni...lagila bertimpe2 rindu aku...


No comments: