Wednesday, September 12, 2007

aku n tarawikh...






firstly :
nak wish selamat berpuasa pada anda-anda semua yang singgah membaca blog saya ini...

semoga puasa kita tahun ini :
~ akan lebih sempurna dari tahun2 sebelumnya ~
~ kita dapat mengumpul pahala sebanyak yang mungkin lebih dari hari2 biasa ~
~ dapat membuat amal yang sehabis baik ~

paling penting untuk pakcik2 n abang2 n adik lelaki semua :
~ puasa penuh ya... (",)~

second :

saya ingin MEMOHON AMPUN DAN MAAF pada semua
jika ada :
~ tersalah kata ~
~ terlanjur bicara ~
~ terlampau komen ~
~ terceroboh blog2 anda ~

maafkanlah saya atas semua yang 'ter' atau tak 'ter'....terima kasih...

# work :

hari ini bos tanya aku

' awak boleh datang tak malam2 bulan puasa? '

sebenarnye agak susah aku nak jawab soklan en.bos tu. berat jugak sebab aku teringin gak nak solat tarawikh jemaah kat surau. tapi aku ni terus terangnye bukanlah rajin sangat. selalu aku solat tarawikh sendiri kat rumah. ikut dan aku la nak solat berapa lama, nak wirid panjang2 ke... sebabnye sejak dari beberapa tahun yang lepas aku selau puasa kat rumah. jadi, semua orang di rumah memang selalu amek kesempatan pada aku.

dlu, masa arwah nenek masih ada, mak suh aku dok rumah dengan alasan jaga nenek. kesian kat nenek sensorang. yang sebenarnye alasan lain sebab die malas nak exposekan anak dara die pada orang2 kampung...hehe...itu aku faham sangat... jadi, sejak abes sekolah aku memang da tak ikut mak solat tarawikh kat masjid lagi...

bila dok umah kak ngah atau kak long plak, cepat2 je due2 orang tu suh dok umah. tunggu anak derang pasal masa aku takde derang kne solat kat umah. budak2 tu bukan solat tarawikh, memekak je lebih..solat la kejap, bile da separuh tu da lupe daratan. lari sane, lari sini. pasal ape aku cakap macam tu?

pasal...bile balik umah je mesti budak2 tu kne libas ngan rotan pasal main kat dalam masjid masa orang tue tengah solat...haha...anak2 sedara aku...macam tu la gayanye... bile orang tak kasi ikut sebok nak ikut. janji sebelum pegi macam2. da sampai sane, jumpe kawan ramai, terus hilang ingatan...

jadi, kat umah derang pon aku kne solat kat tarawikh kat umah. abehnye, sejak aku dok asrama, kalau balik umah je, memang takde maknenye la aku nak berangan g solat tarawikh kat surau ke, masjid ke....

jadi, jawapan aku pada pertanyaan en.bos tadi adalah, okay... sebab aku rasa kalau dok kat bilik pun belum tentu lagi aku akan merajinkan diri g solat kat surau tu. nak2 plak keadaan surau tu amat2lah tak menyelesakan aku. lagipun en.bos kan lelaki, die kne cari pahala banyak untuk macam2 tanggungan yang ade atas bahu die. korang taukan :

'lelaki kne bertanggungjawab pada empat perkara dalam hidup die : isteri, anak2 perempuan, ibu n saudara2 permpuan. n perempuan pula ada empat orang yang akan bertanggungjawab pada mereka : suami, anak2 lelaki, ayah n saudara2 lelaki mereka...'
(insyaAllah kalau aku tak silap)

jadi, aku dengan ini memberi peluang untuk en.bos menjalankan ibadah puasanya dengan baik...

yang buat aku berfikir panjang adalah soal keselamatan. aku bukan risau pasal makhluk Allah yang lain sebab setan kan kne ikat time pose,tapi aku risaukan pasal orang...sebabnye, nak jalan ke depan ni memang la dekat tapi macam2 orang ade.korang faham la kan...

tapi takpelah...sebab aku dah janji n dah setuju pun, so...datang je la kan...
~masa2 macam ni rasa nyesal lak tak blaja silat sugguh2 mase sekolah dulu...huhu...
~soklan bodoh nak tanye : agak2 en.bos nak tak antar saye balik sampai gate kolej?? hah!! (aku mngetuk kepala sendiri!!) Budyush!! kalau die nak antar pon aku tak nak lah!! tak mau aku...aku boleh la jalan sendiri...hehe... aku jugak yang tanye tadi kan?....haha... aku memang budyush!!

*psst: tau tak hari ni aku dengar lagu 'lelaki ini' sepanjang hari. aku rasa budak2 yang datang main game ni kate akak ni jiwang nak mamfyuss, xde lagu lain ke nak dengar? tapi sesungguhnye lagu ini sangat2 membuai hati aku yang dalam keadaan mamai je sejak semalam...hehe..

2 comments:

Iman Mawaddah said...

Teringat masa first time keje dulu. Tahun pertama kerja dah kena berbuka puasa di rumah.

Salam ramadhan. Semoga beroleh barakah sepanjang bulan mulia ini.

inna hayati said...

terima kasih cik iman...
selamat berpuasa juga...