Saturday, August 25, 2007

ultrasonics...

we will learn about ultrasonic today :


~ultrasonics general block diagram~

explanation:

1. sweep generator - send signal to ultrasonic pulse generator

2. ultrasonic pulse generator - generate pulse to drive pizoelectric crystal transducer

3. transducer - send pulse of ultrasonics energy to tissue
- gel must be applied between transducer and skin
- d pulse will hit tissue n reflect - cause echoes
- reflected echoes return back to transducer

4. limiter - accepted d signal n limit it to protects receiver from d transmitted pulse

5. receiver - filter out ultrasonic frequency (1-10 mHz) and deliver pulse to output

6. display unit - display d images inside d body.

~faham??~

~habesss.....faham tak para pembaca sekalian?? ini salah satu subtopic yang aku sedang cuba untuk hafalkan pada masa ini.
~untuk pengetahuan semua, aku sedang mengambil subject 'special topic biomedical instrument : kee390'.
~untuk pengetahuan semua juga, subject ini adalah subject mengHAFAL!!
~aku memang lembab betul la kalau pasal menghafal ni...beku otak aku...benci!! tak suke! tak suke! tak suke!!

*hari ni takdek gamba comel : blaja ultrasonic jek : harap maaf dari pihak pengurusan hayati hidupku

# work :
~hari ini ada seorang adek telah ditangkap oleh ayahnye pabile adek tadi sedang maen game...KANTOI!!
~tekejut aku, muke pakcik tu serius jek...naseb baek la pakcik tu cool jek. serang senyap2. budak2 lain sume tak perasan. akhirnye adek itu telah di bawa balik oleh ayahnye yang telah me'warning' adek itu bermacam2 bende apabila sampai d rumah.
~kejadian ini berlaku setengah jam yang lepas...jadi sekarang aku tengah wondering...apela jadi ngan adek itu sekarang ye?? kesian gak...tapi sape suruh adek itu datang sini tanpa kebenaran...memang nahas la namenye tu...
~aku agak terkejut sebentar kerana pak cik itu telah bertanya kepada aku :

' berapa lama dah budak ni maen kat sini?? '
' selalu ke budak ni datang main game kat sini?? '

~pastu pakcik tu tarik anak die keluar sambil berkata :

' habes duit hari2 selame ni rupanya main kat sini ye??siap la kejap lagi sampai rumah... '

~hoh!! apekah yang telah berlaku d rumah sekarang?? sure insaf punyelah adek tu...harap2 macam tu la...

4 comments:

Sunan_Jati said...

assalamualaikum...
slamat berhujung mggu...
errr.... merdeka...

green apple said...

thanks for visiting my blog..:)

13may said...

ultrasonic energy???

adesss.....

: : inna hayati : : said...

sunan_jati:
waalaikumsalam....
selamt MERDEKA!!

green apple:
mekacih jugak jenguk kite d cbi

13may:
ultronics yang selalu pakai untuk check baby dalam perut la...banyak lagi guna die yang laen...

gedebuh..!!!sepak die!!!