Friday, November 2, 2007

aku n tekanan...


~ bestnyer lepak sesaje... ~

di waktu ini aku sedang bercuti...tapi aku sedang mengalami beberapa tekanan...
sebab bila cuti...

1. takde duit


pasal bila cuti sume orang takmo kasik aku duit pasal diorang tak nak anak dara sorang ni merayap je memanjang...huhu...

2. boring

asyik2 bangun tido, tengok tv, main2 ngan amir, kemas bilik (pasal tempat lain sume bibik da kemas), baca buku yang ada, baca paper, jalan2 keliling umah.... BOSAN GILER!!!!

3. takde kawan

pasal sume orang ade keje, balik kampung or sebok belaja sebab ade lagi yang tak abis final...sangat bosan sebab takde kawan...

4. pc aku rosak

selama ni pc tu betapa kat bilik kawan aku... dengan bangga n bahagianya aku nak g amek...sekali die kate pc masuk virus n nak kene format... TERTEKANNYE!!!

5. tak boleh kuar

pasal weekend je kete free... time hari biase kalo kuar mesti kene jawab banyak soalan. macam dok kat asrama ngan warden yang kedekut nak kasik outing...

oh kakakku...ketahuilah bahawa adikmu ini sangat tertekan terperap kat umah!!

TOLONGLAH DAKU...!!!


berilah bantuan padaku untuk mencari income di masa cuti ini...

ada tak kerje kosong area shah alam? kalau ada, sudi2 kanlah contact aku ek...

mekaceh... (",)


Tuesday, October 9, 2007

aku n amir....

amir??

...is my nephew. the latest one...tara.....


this is his territory...segala macam jenis bantal n tilam kene letak kat keliling dia sebab die dah blaja merangkak...

tak tau nak tulis ape...cume nak cakap...i am very hepi to be home...

still guna internet free sebab kak ngah memerlukan bantuan aku untuk banyak perkara...(yang sebenarnye die lagi teruk bute it dari aku...ha!ha!)

i am baking a cake rite now n telah menyebabkan arif (abang amir-darjah 1) tak nak puasa...pujuk2 pon xmau...sebagai alasan nak makan kek, die dengan sengajanya telah menelan kuih raya 3 bijik!! bagusnye anak sedara aku...huhu... (penin cik na...)

okies...hepi bercuti everyone.... (",)

Friday, October 5, 2007

aku n cyberworld

countdown to balik umah ---> 1 hari...

yeay!esok nak balik da...jadi ini entri terakhir yang aku akan tulis dari pc ini, dalam kedai ini...sebab selepas ini aku cume akan datang amik exam n balik terus ke shah alam...insyaAllah aku takkan kembali lagi ke bumi 'hadnyai M'sia ini'...oh...oh...tapi aku akan tetap terus memblog ye...jangan segan2 singgah membaca blogku ini...

i am presenting --> an entri about memories....

cyber world is the name of this cyber cafe which i'm working for the past two months. time has quickly passing by...

(switching to malay)

tinggal lagi hari ini dan esok...di masa begini aku terkenangkan saat-saat...

... ini :

"boleh saya main game?'

"boleh saya pakai internet?'

itu dulu la...mula2...hehe...sekarang? en.bos kat sebelah pon aku main bantai ym, memblog sesuke hati, mendownload komik sesedap rasa...huhu...

sesungguhnye inilah bos paling tak cerewet pernah aku jumpa...sayang en.bos...ngah!ngah! aku akan rindu pada kedai ini sama en.bos juga...thank u for being so nice to me...

harap2 lepas ini, en.bos akan dapat pekerje yang lebih baik n tak rajin mengulor macam aku tapi rajin bekerje lebih dari aku...amin...

...kanak2 itu berkata :

" pc 10 open kak "

" pc 17 main dua jam kak "

" pc 3 tamboh seria kok "
<-- hehe...sengih je aku...


" pc 5 tambah lime posen kak , pc lime kak, pc lime, pc lime........
<-- (ulang pc lime sembilan belas kali lagi) " haha...yang ini memang aku tak tahan...takot sangat ler akak ni salah tambah kat pc orang lain...


" akak...nak print.. "

kadang2 ade yang kurang sedap sikit...

" akak, cepat ar kak!! "
<--kes tak sabar, pc belum on lagi nak suh aku log in client...huhu...adik2 ini...
macam2 kerenah kanak2 ini...

ada harinye, tibe2 semangat mereka mencanak2 naiknye...memekak la mereka dengan sepenuh perasaan...sampai angin aku pon mendidih2 jadinye kerana mereka ini, bila bersemangat...segala macam mak nenek perkataan yang disebut...penin...

ada harinye...mereka akan bermain dengan senyap sampai aku rasa macam takde orang langsung dalam kedai ini...

ape2 pon aku akan merindui juga suasana yang penuh dengan mereka2 ini...yang ramah denganku, yang baik denganku...

...berborak2 bersama mereka ini di ym :

kellyna - rakan sekolahku yang bernama sama denganku...tapi kami jauh berbeza...sebab dia sangat kuit miut, aku pulak macam anak gajah...huhu... mase sekolah dlu tak rapat sgt..tapi bila sembang kat ym macam sangat baik...bagusnye!! :)
~mekacih kembar teman aku borak2 selame 2 bulan ini...nanti kamu jangan rindu2an sama aku ye...

elliani arshad - juga teman sekolahku...yg macam-macam peelnye... ade2 je bende pelik2 die hari2... kamu ini memang ber'masaalah' ell... :P
~jangan segan2 msg aku ye sayang bila kamu perlukan teman...aku sentiasa ada...

jmeng - masih lagi teman sekolah....dulu kami jarang bercakap, lebih kepada teasing each other, kau kata aku, aku kata kau...
~tapi sekarang kamu juga sudah banyak berubah jmeng...sangat senang di bawa berbicara

fizrul - yang sombong!!mencarik aku cuma bila dia bosan membuat kerje die...huhu...
yang sangat bz memanjang, tapi sempat juga melayan aku.. mekaceh fizrul :)
juga yang sangat memencikan...suke nak suh aku puji kau..ensem la...ape la...lepas ini mesti kamu rindu sama aku sebab dah takde org kamu nak kacau untuk menghilangkan kebosanan kamu... hehe.. :)
~aku harap kamu jangan marah2 lagi ya...semuanya sudah berlalu, lupakan salah yang lalu itu n bergembiralah dengan hari ini...
jadi...lepas ini...kalau aku ajak kamu tengok wayang, kamu taknak teman...tau lah aku buat apa sama kamu nanti...hehe...

dan untuk semua yang lainnya juga... masse, amer (shahrul), azawan (yg selalu ym ngan gfnye), kak luna n achik (membe blog) n ramai yg tak tersebut d cni... terima kaseh...

aku akan rinduuuuu sama kamu2 selepas ini...

...perjalanan pergi n pulang bekerje...

aku pon kurang pasti samada aku ini memang berwajah menyenangkan atau kerana aku memang suke menegur orang atau aku sebenarnye memang sangat peramah kerana percayalah...sepanjang perjalanan aku ke kedai atau balik dari kedai...sentiasa ada je orang yang akan tegur... seperti...

pakcik, abang n akak guard kolejku yang sekarang ini semuanya kenal n tau nama aku...nah....aku memang sangat glamour sekarang...haha.. :))

pakcik kedai runcit n kedai makan kat bawah selalu tegur---> " pergi keje? balik keje? "

iye pakcik...tak ke mana dah saya ni...

pakcik n makcik jual nekbak (bahulu rendam dalam air) sebab aku suke beli kuih karipap pusing (my fav) kat derang walaupon nekbak tu tah hape2...huhu...

ramai lagi seperti pakcik anjung n makcik anjung, adik2 kedai mek, madam ct...urm..sape lagi ek?? ramai jugak lagi tapi yang pasti mereka2 itu kebanyakannye pakcik2 n makcik2...ini bermakna aku memang seorang budak yg baik sebab semua org senang denganku...ngah!ngah!...perasan sungguh beta ini...hehehe...

...aku berada di sini n menjadi sebahagian dari cyber ini...

aku ingin memohon maaf kerana ada hari2 malasku...
bila aku datang kerja lewat,
bila aku membiarkan en.bos membuat kerja sendiri (aku tak tolong la tu...isk...isk...),
bila aku asyik memblog n ber'ym' (mengulor la tu...),
bila emosiku kurang stabil n mengabaikan pelanggan yg datang,
bila angin melanda n aku menjadi singa pada adik2 ini,
bila...aku mencurik id ym kawan en.bos (hehe...)
dan maaf untuk semua rasa malasku...

aku ingin berterima kasih...
untuk en.bos yang selalu tersenyum n tidak pernah marah padaku...
untuk en.bos lagi kerana sentiasa sabar dengan macam2 anginku...
untuk en.bos no 2 yang baik hati...
untuk adik2 yang selalu menceriakan hari2ku...
untuk mereka2 (pakcik n makcik) yang tak pernah jemu menegurku sepanjang perjalananku pergi n pulang bekerja
dan untuk sahabat2 bloggers yang datang menjenguk aku di sini, memberi komen2 bernas kamu dan membaca corat-coret merapuku...teruskan datang menjenguk ku selepas ini k... :)

aku ingin menyampaikan suaraku ini pada semua...
bahawa aku sangat hepi n bersyukur kerana pernah berada di sini n pernah melalui semua ini....

aku sayang kamuuuu........... :)
terima kasih untuk semua kenangan ini......

*dah takdek dah la internet free plak pas ni...huhu...kat umah kne byor gak...kak ngah kedekut!! :P



Thursday, October 4, 2007

aku n tucen 2...

countdown to balik kampung ---> 1 hari lagi

ini ade lagi satu tucen...tapi yang ni sangat sengal tapi tetap tute... :)




Wednesday, October 3, 2007

aku n tucen...

countdown to balik kampung ---> 2 hari lagi :)

kucin ini sangat2 cumel...

Tuesday, October 2, 2007

aku n skin baru...


countdown to balik kampung ------>> 3 hari lagi

sudah bosan melihat skin yang lama itue... sebab aku sangatlah tak suke sebenarnye skin itu yang sangat berwarna-warni...jadi akhirnye aku mengambik keputusan menggunakan skin ini yang sangat hitam n putih... :)

sebenarnye aku teringin juga nak wat skin comei2 macam cik bintang, cik azah, pn.tiara, akak epal, ad3ck, achik n ramaila lagi bloggers yang wat skin cantik2 itue...tapi aku sangat tak reti n sangat buta it n sangat MALAS....hehe...

nanti2 lah...bila dah datang seru...hehe...bila dah teringin sangat2...

kene belajar banyak2 dulu baru boleh nak 'aute' sane sini... :)

so...inilah dia...


Saturday, September 29, 2007

aku n iconku!!


introducing.......
inna_hayati'S ICON


folks...if you see this icon anywhere, remember me okies... (",)

disclaimer : this icon is originally created by innahayati, no copies without permission are allowed...!!


aku n weekend...

~ happy weekend everyone !! ~

selamat berbuka puasa untuk kawan2ku : special for Ms Roslina Ahmad kerana berjaya menganjurkan n menjadikan rancangan satu realiti.... aku rinnndddduuuuu sama kamoouuuu!!! dengkinye tak dapat join same...

# sekali lagi entry copy paste
- angin malas ni namenye...huhu

A wonderfull story of LOVE...

A woman came out of her house and saw 3 old men with long white beards sitting in her front yard. She did not recognize them.

She said "I don't think I know you, but you must be hungry. Please come in and have something to eat."
"Is the man of the house home?", they asked.


"No", she replied. "He's out."
"Then we cannot come in", they replied.

In the evening when her husband came home, she told him what had happened.

"Go tell them I am home and invite them in!"

The woman went out and invited the men in"

"We do not go into a House together," they replied.




"Why is that?" she asked.

One of the old men explained: "His name is Wealth," he said pointing to one of his friends, and said pointing to another one, "He is Success, and I am Love."

Then he added, "Now go in and discuss with your husband which one of us you want in your home."

The woman went in and told her husband what was said. Her husband was overjoyed. "How nice!!", he said. "Since that is the case, let us invite Wealth. Let him come and fill our home with wealth!"

His wife disagreed. "My dear, why don't we invite Success?"

Their daughter-in-law was listening from the other corner of the house. She jumped in with her own suggestion: "Would it not be better to invite Love? Our home will then be filled with love!"

"Let us heed our daughter-in-law's advice," said the husband to his wife.

"Go out and invite Love to be our guest."

The woman went out and asked the 3 old men, "Which one of you is Love? Please come in and be our guest."

Love got up and started walking toward the house. The other 2 also got up and followed him.

Surprised, the lady asked Wealth and Success: "I only invited Love, Why are you coming in?"

The old men replied together: "If you had invited Wealth or Success, the other two of us would've stayed out, but since you invited Love, wherever He goes, we go with him. Wherever there is Love, there is also Wealth and Success!!!!!!"





MY WISH FOR YOU...

  • Where there is pain, I wish you peace and mercy

  • Where there is self-doubting, I wish you a renewed confidence in your ability to work through it

  • Where there is tiredness, or exhaustion, I wish you understanding, patience, and renewed strength

  • Where there is fear, I wish you love, and courage



Wednesday, September 26, 2007

aku n teman...



# aku curik dari email...

perkara yg tak disangka...

utk sume teman2 aku...baca plss...Sesuatu yg anda x perasan@terfikir..

1. Sekurang-kurangnya ada 5 orang dalam dunia menyayangi anda dan sanggup mati kerana anda.
*mati ke??*

2. Sekurang-kurangnya ada 15 orang dalam dunia ini menyayangi anda dalam beberapa cara.
*amin...*

3. Sebab utama seseorang membenci anda adalah kerana dia ingin menjadi seperti anda
*dengki neh...*

4. Senyuman daripada anda boleh membawa kebahagiaan kepada seseorang, walaupun dia tidak menyukai anda.
*lor...tak suke ke?*

5. Setiap malam ada seseorang mengingati anda sebelum dia tidur.
*sape eh...??*

6. Anda amat bermakna dalam hidup seseorang.
*sape?sape?tunjukkan dirimu...*

7. Kalau bukan kerana anda,seseorang itu tidak akan hidup bahagia.
*wah...kesiannye die...janganla camtu, biarla die selalu bahagia..*

8. Anda seorang yang istimewa dan unik
*ye ke?saya???*

9. Seseorang yang anda tidak ketahui menyayangi anda.
*uh..uh...misterinye...*

10. Apabila anda membuat kesilapan yang sangat besar, ada hikmah sebaliknya.
*saya kene membaiki kesilapan itu....kan?kan?*

11. Sekiranya anda merasakan anda dipinggirkan, fikirkan semula;mungkin anda yang meminggirkan mereka.
*uh....ooo....ye ek camtu?? patutla....*

12. Apabila anda terfikir anda tidak mempunyai peluang untuk mendapatkan sesuatu yang anda ingini, mungkin anda tidak akan memperolehinya, tetapi sekiranya anda percaya pada diri sendiri lambat laun anda akan memperolehinya.
*jadi...kne fikir BOLEH selalu...*

13. Kenangilah segala pujian yang anda terima. Lupakan segala maki hamun, caci umpat cela.
*ingat yang manis, lupakan yang pahit...aku memang pelupa pon...(",)*


14. Jangan takut untuk meluahkan perasaan anda; anda akan merasa senang bila seseorang mengetahuinya. *tak de orang nak dengar la...*

15. Sekiranya anda mempunyai sahabat baik, ambillah masa untuk memberitahunya yang dia adalah yang terbaik.
*saya akan cuba....ade ke??*


Hanya seminit diperlukan untuk mendapat sahabat baik,sejam untuk menghargainya,sehari untuk teman tetap paling setia.walaupn punya harta yang banyak,teman tetap paling berharga.... (",)

# kesihatan aku yg tak menentu...

dah dua hari aku rasa sangat2 tak sehat, aku rasa macam akan tumbang bila-bila masa je..
macam-macam yang ada dalam otak dan fikiran aku, sampai satu tahap aku rasa nak tidur...tidur n tak nak bangun2 lagi sampai semua yang mengganggu fikiran dah berjaya terhapus...haha...

tapi, kalau aku tak hapuskan...siapalah yang nak buat itu semua untuk aku...betul tak?

malas...malas nak fikir, otak penat, badan pun letih...


Sunday, September 23, 2007

aku n encik...


~ ini bukan saya...cuma sekadar hiasan ye (",) ~


# entri ini adalah sesi berangan...

ngeh...ngeh.... (",)

hidupku hari ini sangatlah lemah sebab hari ini aku tak terjaga lagi untuk bersahur...
tapi hari ini ada sesuatu yang bisa membuatku tersengih...*sengih lebar2*

hari ini...

pada hari ini....

encik D (encik admire saye) datang lagi...n hari ini encik D telah menegur saye dengan senyumannye yang menawan... *ngeh...ngeh...*

*otak saye sudah semakin mereng...*

jadi hari ini, hati saye amat gumbira...kerana encik D juga, saya menjadi amat bersabar dan mengabaikan kanak2 yang hampir2 menaikkan 'hangin' saya lagi...

# sikit info aku (nyibuk jap) :
tobat da pas ni aku taknak buat kerje2 yang berkaitan dengan kanak2...harus aku mendapat saket jantung...huhu...
aku sudah menyedari kelemahanku yang satu ini sejelasnye...(disamping banyaklah lagi kelemahan yang ada)...
sesungguhnye aku hanyalah hamba ALLAH yang lemah n tak berdaya...

terima kaseh encik D kerana membuat hati saye berbunge2...
haha...
maaflah...*otakku memang dah sangat2 senget...*

itu saje entri untuk hari ini...

saya gumbira...lalala....sekali lagi angin 'lelaki ini' melanda...

#aku jumpa ayat best ni...

"Work like you don't need the money, Love like you've never been hurt, and dance like you do when nobody's watching."


Saturday, September 22, 2007

aku n kuih...


~ wang atau nyawa?? ~
ade ke itik tu nak rompak kucing?? tak baikkan? kan?

cube tengok kucing tu...comel kan?kan?

aku nak semelih itik2 tu ngan pisau yang derang bawak tu !! tak kire!!


# al-Fatihah...

pertama sekali aku nak mengucapkan takziah yang teramat2 sangat untuk keluarga arwah adik Nurin Jazlin... semoga mereka tabah menghadapi kenyataan pedih ini.

al-Fatihah untuk arwah...

aku tak nak mengulas kejadian ini kerana aku hanyalah manusia yang kerdil n semua orang pun tentunya rasa apa yang aku rasa pada penjenayah itu.


# kuih nekbak...
(betul kot eja macam tu)

petang tadi, seperti biasa aku mencari makanan untuk berbuka aku di pasar ramadan depan kolej ni...

dan hari ni aku jumpa sesuatu :

aku : dalam mangkuk tu bubur ke makcik?
makcik jual kuih : bukan, itu nekbak

~aku ternganga kejap...maaflah, aku memang tak tau apakah makanan itu sebenarnye...seriously tak tau...

makcik jual kuih : die macam bahulu, manis2 rasa die...
aku : okay, saya nak satu (satu - RM1)

aku pon berjalan pulang setelah seharian berkerja di kedai sambil membawa rezeki untuk berbukaku pada hari ini :
~satu mangkuk 'nekbak' - RM1
~karipap pusing 2 + semose 2 - RM1
~ikan 'ape tah' masak lemak kuning (ade bendi 2 ketul sekali ngan ikan tu ) - RM2
-------total : RM4 ------ sehengget jimat...bagusnye saya...hehe...
(budget aku RM5 je sehari sebab kalau tak budget, aku akan hilang akal n menghabiskan lebih dari sepatutnye satu hari makanya tak jadi la rancangan nak buang lemak...hehe...)

bende aku nak cerita hari ini adalah pasal nekbak tu sebenarnye.... dulu pernah sekali kawan aku bawak nekbak tu dari rumah die (aku lupa kelantan atau terengganu ). dan seingat aku rasa nekbak itu adalah sangat berlainan sekali dari yang aku beli hari ini... sebab nekbak yang aku makan hari ini 'serupa macam kuih bahulu rendam dalam air kosong' !! tawar n betul2 macam kita rendam kuih ape2 pon dalam air sejuk.
aku nak tanye ni...betul2 nak tau... memang macam tu ke rase nekbak tu? ada sape2 boleh tolong bagitau??

sebenarnye aku amat bersyukur sebab kat sini kuih masih lagi empat seringgit. ada sesetengah kuih je yang tiga seringgit. aku sangat2 terkejut dengan kenyataan beberapa orang blogger yang aku singgah n mengintai (maaf) kuih 2 seringgit, satu 60/70 sen... nasib baik la bila balik rumah aku tak beli kuih kat pasar ramadan sebab kat rumah sentiasa ada desert yang sedap2 di masak oleh kak ngah selalunye...hehe...
rindu pulak pada puding caramel kak ngah. tak sabarnye aku nak balik rumah... yea!yae! nak balik raya... (dari hati seorang adik yang mengade...hehe )


# work :

disebabkan kes pada entri yang lepas (penge'check'kan lesen oleh pegawai ---) en.bos telah memberi mandat pada aku untuk menghalau adik2 yang bermasaalah. sebenarnye bukanlah lesen yang bermasaalah, cumanya ada beberapa aduan palsu telah dihantar ke meja ---. makanya terpaksalah encik2 pegawai --- hari tu datang menge'check'. en.bos rasa mereka yang membuat aduan itu adalah pengusaha2 kedai yang sama jenis dengan kedai aku kerje ni yang ada kat kawasan ni.

orang melayu...begitulah katanya... pada aku : memanglah tergugat sikit memandangkan beza harga yang diletakkan. RM0.50 pun sangat berharga pada adik2 ini aku rasa...
tambah lagi (mengangkat nama kedai lebih-lebih plak...hehe...) yang mana orang akan pilih ?? server laju atau lambat?? fikir2 kan....

jadi, ini adalah cerita aku (yang jahat) telah menghampakan ramai kanak2 itu kerana syarat2 yang telah dikuatkuasakan oleh en.bos aku... tapi aku tak adalah rasa kesal sangat memandangkan syarat2 yang dibuat itu tiadalah salahnye n tidaklah menyusahkan siapa2... harap2 adik2 itu fahamlah ye...
~tunggu besar sikit la ye adik2 kalau nak datang main game...huhu...

aku juga dah berjaya menjadi kayu. budak2 tu bising2, menyumpah seranah ape2 pon aku wat pekak jek... bulan pose kene banyak sabar...n alhamdulillah...aku berjaya menutup telinga aku (lebih kurangla) walaupun kadang2 naik jugak 'cecair merah' dalam badan aku...huhu...


# idea

sebenarnye aku betul2 hilang idea dua tiga hari ni. itu pasalla aku hapdet blog ini dua atau tiga hari sekali. sebab aku tak tau nak merapu ape...huhu...

aku akan cube mengecas neuron2 aku untuk menjadi aktif, kreatif n inovatif supaya aku dapat menulis sesuatu yang menarik hati semua orang untuk membaca entri2 aku selepas ini...ok


# friendster...

oh...oh... aku hilang semangat hari ini, kerana entah kenapa friendster aku macam disabotaj. aku pon tak tau macam ner boleh jadi macam itu...mungkin ade ape2 bende yang aku tertekan membuatkan habes hilang sume setting yang cantek itu (cantikla pada aku)...sedihnye saye... malas nak repair lagi...biorkan...

habes....itu saje yang mampu nak cerite...(",)



Thursday, September 20, 2007

aku n orang besar...


~ kucing ini diambil dari en.faris fakri :
terima kaseh encik kerana sudi memenuhi permintaan saya (",) ~


ini adalah cerita yang berlaku pada hari semalam :

OB -orang besar
A-aku

situasi : sangat ramai customer mengerumuni aku, ada adik2 perempuan 3 orang sedang menunggu aku print dokumen diorang, kanak beberapa orang tah (aku tak ingat) sedang menunggu untuk main game n en.bos pulak keluar.

OB : siapa bos kat sini? (tanpa salam)

A: saya pekerja, bos tak ada, dia keluar

OB: siapa pengurus kat sini?
(dengan nada yang menjengkelkan)

A: bos saya pengurus, tapi dia keluar

OB : habis siapa yang uruskan kedai sekarang? (dengan nada yang menjengkelkan lagi)

A : owh...saya sorang

OB : itulah saya tanya, awaklah yang menguruskan kedai ni!! (dengan nada yang tinggi dan sangat menjengkelkan)

entahkan aku salah dengar atau salah faham, tapi lebih kurang begitulah dialog antara aku n seorang OB. tanpa salam tiga OB telah meredah kedai ini. seperti yang tertera di atas, situasinya aku seorang di kedai n encik bos keluar (yang tak pernah aku amek tau ke mana dia pergi...biarla, dia bos kan...). mereka datang untuk menge'check' lesen kedai kerana mungkin mereka beranggapan aku kat dalam kedai ni tengah jual dadah atau tengah bagi budak2 kecik yang datang main game ni tengok gambar2 lucah. (sorry sebab kurang sopan ayatku ini...)

lagi sekali aku nak cakap : tanpa salam
besar sungguh pangkat mereka itu (perasaan mereka la tu). maaflah jika ada pembaca2 blog ini yang bekerja kerajaan. bahawasanya kenyataan aku ini bukanlah prejudis kepada semua orang, tapi selalunya inilah yang berlaku : pagawai2 kerajaan merasakan mereka sudah sangat besar untuk meredah rumah orang dengan tidak sopan dan melupakan ciri2 ketimuran melayu yang penuh sopan dan santun.

apa perasaan korang kalau berada di tempat aku? aku tau lah mereka itu memang 'orang besar', tapi cukup besarkah mereka untuk masuk n menyergah aku sedemikian rupa. maaflah kerana aku bercakap sangat tidak sopan hari ini : tapi, di manakah mereka meletakkan mata mereka di kala itu? tidakkah mereka melihat 3 orang budak perempuan yang nak print assigment itu bertudung labuh? (mereka gadis2 dari kolej islam ok)
tidakkah mereka nampak betapa busynya aku untuk memberi perkhidmatan yang terbaik pada pelanggan2 aku n yang paling penting
--> aku bertudung ok. cukup sopan untuk menggambarkan yang aku ini tak jual dadah n tak membenarkan apa2 laman web yang tidak dibenarkan di buka di kedai ini. n...n..ye, aku senyum sambil menjawab soalan encik OB itu ye...aku senyum! bukan aku wat muka sombong walaupun di kala itu aku rasa nak menjerit kerana kanak2 yang menunggu itu amat2lah tidak sabar sama sekali nak main game.

aku tak marah dah sekarang sebab semalam dah cukup kurus pahala puasa aku kerana 'membebel' dengan sepenuh perasaannye pada en.bos, aina n rumate...huhu...

aku bercerita kerana aku nak bagitau betapa aku hairannya dengan perangai OB yang rasa diri sangat besar itu. aku rasa sangat pelik...sebab aku rasa mereka bukan en.polis apatah lagi sesiapa yang berkuasa untuk menyerbu satu2 tempat dengan tidak sopannya. mereka hanyalah pegawai kerajaan yang datang untuk menge'check' kesahihan lesen perniagaan premis kedai ini.
tooolllllloooooonnnggglah!!!! sedar la diri sikit, boleh tak???

aku nak tolong ajar k : (walaupun aku tak berkelayakan) boleh tak berlatih bercakap macam ni?

" cik @ adik @ whatever, assalamualaikum.... kami dari ...bla,bla,bla... datang nak check lesen kerana kami rasa ragu2 dengan status premis ini "

susah ke??susah ke nak bersopan santun? pakcik kalau masuk rumah orang macam tu ek?

" eh, bapak ko sape? "

macam tu ke perangai seorang yang dipanggil pegawai kerajaan yang lebih dewasa n lebih tua dari aku? tambah2 lagi sekarang ni bulan puasa...

itulah cerita aku... jadi, untuk anda-anda semua yang membaca blog saya ini, fikir-fikirkanlah k, sebanyak mana kesopanan anda yang dapat anda praktikkan dengan tidak mengecikkan hati orang lain??
(kalau orang kecik ati tu...maknenye kite ni memang kurang sopan la kan...)

aku bukanlah seorang yang teramat sopan, cumanya aku akan cuba sedaya upaya untuk tidak mengecikkan hati orang lain, tambah2 lagi bila aku terpaksa berhadapan dengan orang yang aku tak kenal. takkan nak buat kurang ajar depan tah sape2 kan? rosakla reputasi aku sebagai seorang gadis melayu *sigh*

habes........

# balik awal :

hari ini aku balik awal sebab ade kelas. n terus balik bilik, malam karang baru datang semula... sebab dah balik awal, malasnye nak jalan semula ke depan...huhu...
tapi, nak makan ape ye malam ni kalau tak jalan ke depan? aloh la...busannye hari kamis ni...huhu...

nak balik da...babai...


Tuesday, September 18, 2007

aku n perotku...


~ apa salah saya ?? kenapa saya diperlakukan sebegini?? ~


apakah perasaan anda jika :

1.
anda tak bangun untuk bersahur pada jam 4.30 pagi tadi, n dikala tengahari menjelma, ada bau2an makanan yang sedang dimasak untuk berbuka petang nanti menerjah2 lalu berlumba2 untuk memasuki hidungmu di mana ia mengecas neuron otakmu yang menguit2 perkataan LAPAR dalam perutmu yang kosong itu?

jawapan aku :
sesungguhnye aku rasa nak bakar kedai makan di bawah ini sekarang juga...harus!! tutupla tingkap tu nak masak pon...( bolehke masak tutup tinggkap?? ) segala macam bau naik atas ni...aku rasa makcik tu tengah goreng ayam, n ade gulai kari gak, n tak hape2 lagi yang bau harum semerbak...sesungguhnya ini amatlah menggoyahkan imanku ini... kejamkan?? kejam!! kesian la kat aku neh... dah la sejuk duduk dalam kedai ni...
kenapa??!! kenapakah aku diseksa begini...huhu...

tambah sket...

~ jam 2 petang : makcik tu goreng ikan kering n kukus pulut pulak...jahat tak??!! jahat kan??!!
kesian giler kat aku...huhu....harus aku rasa lagi terseksa...huhu...

2.
belum pun kul12 tengahari tapi perotmu sudah mula berdendang? macam2 lagu pulak tu, pas satu, satu. siap buat bunyi2an yang melampau...

jawapan aku :
aku rasa nak cepuk2 je perot aku...tapi ni perot aku, kalau cepuk saket...huhu
kalau perot orang lain takpe la lagi...

3.
dikala perot anda sedang kosong n menyanyi riang, orang2 disekeliling anda cuba untuk menaikkan darah anda yang sedang mengalir dalam keadaan tidak stabil kerana diganggu oleh neuron otak yang sibuk mengecas perkataan lapar dalam perot.
tiba2 sahaja kestabilan emosi anda terganggu kerana berlaku gangguan pada otak anda disebabkan terlalu banyak perkara yang melintasi fikiran anda : perot yang menyanyi n orang sekeliling yang menaikkan darah n macam2 lagi...

jawapan aku :
boleh tak adik2 berlaku sopan santun sikit di bulan puase ini???!!!
menci betul aku dengar diorang menjerit2 n cursing2 sambil bermaien game tu. aku seal mulut kat stapler kang baru tau...hangin satu badan aku!!
*untuk pengetahuan : perut yang berbunyi akan menyebabkan emosi saya menjadi kurang stabil dengan cepatnye...



* aku menyesal!! padan muke, berlagak sangat taknak bangun sahur pagi tadi...
* padan muke pada diri aku...


Sunday, September 16, 2007

aku yang ngiong...huhu...


~ koceng merajuk bawak kete... ~

something has badly intrupting my mind this few days...huhu...
i feel....actually i really couldn't figure out exactly how i feel...macam nak marah pun ada, macam nak nangis pun ada...tapi yang selebihnya tu kosong semata-mata...kenapa?? can someone help??

~apekah la yang aku merepak ni??

~hatiku melayang tah ke mana...huhu..

# *sesi senget*

i must have been gone crazy...ingat tak aku penah citer aku jatuh di hadapan "admire" tu?
well, hari ni en.admire datang kedai. my jantung?dup dap dup dap...
*berdegup kencang* n suddenly i can't keep my face from smiling...
*malunye!!*
aku memang dah senget : sebab boleh ke aku menilik die dari atas sampai bawah??
*i am nuts!!*
~ his hand : 'which d important part i will look in a man' : is nice.
i maybe won't hesitate to touch it...
( aku ketuk kepala sendiri!! *gatalnye saye!!!* )

# saket hati!!!!

kanak2 ini sesungguhnye betul2 menggugat keimanan n kesabaran aku d bulan pose ini. dah tulis, dah kate, terang2 dah bagitau : " cc tutup pukul 6 petang adik2...tolongla!!! "
time dah nak tutup ni la baru berpusu2 nak masuk, baru la sebok2 nak main game. betul2 menggugat kesabaran aku... SAKITNYE HATI!!!!!

en.bos balik kampung. untuk pertama kalinye setelah sebulan lebih aku kerje kat sini, en.bos balik kampung. kalau aku jadi dia : harus aku balik kampung tiap minggu sekali...haha....
nasib baik aku bukan die, kalo tak sure cepat bankrupt...asyik tutup kedai jek. huhu... *aku memang teruk!!*

# penyakit

budak2 zaman sekarang ni memang berpenyakit dalam berpakaian kan?
~ade ke keluar di khalayak ramai berpakaian tidur? pyjama lengkap??!! sungguh tak boleh diterima akalku. kalau takat u pakai macam tu n stay in d car, acceptable la...tapi, u pakai macam tu n jalan2 di khalayak ramai?? entahla... penyakit betulla budak2 ni... *saya garu kepala...*
~lagi satu penyakit : dalam kelas, masa belajar, pakai baju kurung, bertudung litup, cantek n sopan sungguh nampaknye...sekali keluar ?? hilang sopan n santunnye... *fenin diriku...*


Friday, September 14, 2007

aku n hanya keranamu anuar zain...


hari ni aku lambat pegi keje. sebab?

sebab : hari ni dalam ' Hot FM am Krew' ada Anuar Zain. aku tak sanggup nak tinggalkan je suara Anuar Zain yang begitu menggoda itu n jalan pergi kerje. pagi2 morning lagi sebenarnye aku dah bersiap nak pergi kerje, sekali dengar suara die...otomatik je tangan aku hantar msg kat en.bos : 'saya masuk lambat sikit, sory...'

ye...saya mohon maaf banyak2 pada en.bos kerana membohong (tipu sunat...hehe) d pagi2 bulan pose ini...ampunkan saya en.bos...

maafkan la aku kerana berkata ini : sesungguhnya aku sangat-sangaaaaaaaattt tergoda n tergoda n tergoooodaaaaa dengan suaranya... ( dirinya sikit2...hehe *malu* )

~ untuk pengetahuan semua : aku masih lagi mabuk dengar lagu 'lelaki ini'.... tak taulah ape nak jadi...huhu

Thursday, September 13, 2007

aku n mendung...


lalalala.....sedang berfikir apekah aku nak merapu hari ini ye...

sejuk sungguh hari ini. awan mendung dari pagi tadi buat aku rasa mengantuk yang teramat2. oleh kerana malam tadi malam pertama bersahur, aku tak boleh nak tido...excited tambah risau, takut tak terbangun sebab lupe nak tepon mak mintak kejutkan...huhu...

jadi sekarang mata aku betul2 berat... da la pagi2 camni takde orang. adik2 pegi sekolah, abang2 pon tak bangkit lagi la kot dari tido. bulan pose kan...mate memang berat...

seperti yang anda-anda lihat,aku telah menempelkan sebanyak2 gambar kucing kat tepi tu. saje...banyak sangat gambar en.kucing yang terlampau comel2 belaka yang aku amat teringin nak tampal lagi, tapi kang terbanyak sangat serabut plak...cukupla...yang lain2 tu nanti aku letak dalam entri2 aku yang akan datang... macam selalu aku buat k.

kerje aku dari semalam n kelmarin : menempelkan sebanyak link2 blog org lain sebanyak mungkin n mencari gambar2 kucing yang secomel mungkin n disimpan secara haram dalam pc d kedai ini, juga membaca sebanyak mungkin blog yang aku jumpa n ada yang aku berjaya link juga ada yang aku tak sempat nak link kn...macam banyak betul masa aku kan?

memang pon...aku tak tau nak buat apa kat kedai ni, nak sapu dah sapu...lagipun lantai karpet ni, sapu hari2 pengsan gak aku...aku sapu sket2 jek, i mean, aku sapu separuh2, hari ni separuh, esok separuh lagi... nak lap meja, bukan kedai makan, takat2 lap2 habuk tu, tak sampai lime belas minit habis dah lap 17 meja...

agaknye en.bos pon mesti boring tengok aku yang keboringan ni...huhu...

tambahan entri : aku dapat ni dari email, die suh forward kat orang2 lain, so aku tampal dalam ni supaya semua orang dapat baca...

Assalamu ' alaikum ,

Kubur itu gelap , cahayanya ialah Laa Ilaaha illAlLah .
Jika diletakkan langit dan bumi di sebelah dacing,
dan kalimah ini di sebelah yang satu lagi,
pasti lebih berat lagi nilai kalimah ' Laa ilaaha illAlLah ' ini .

Rasulullah saw. bersabda ( mafhumnya ):
" Wahai manusia ! Ucaplah ' Laa ilaahaillalLah' , kamu pasti berjaya!"
Marilah kita ucapkan kalimah ini : " Laa ilaaha illallah !" x 10

Setelah ucapkannya sebanyak 10 kali,
fowardkan email ini kepada sekurang - kurangnya 10 orang rakan-rakan anda .
Bayangkan betapa besarnya pahala yang Allah sediakan,
hanya untuk usaha kita yang sedikit ini
Laa ilaaha illalLah !


Wassalam.



Wednesday, September 12, 2007

aku berkerja malam....


balik tadi dah pukul 7. sampai kat bilik dah pukul 7.15. sempat singgah bilik tv hantar roti pada Ilham n sempat juga tengok manjalara episod akhir...dapat tengok adegan Is melamar Manja dalam kolam renang...ssoooooo sweeeeeeet....bestnye kalau ade orang melamar aku dengan cara n situasi yang amat istimewa...haha...(aku terberangan plak...hehe...)
nkul 7.30, naik atas, mandi, solat n makan...sedar2 da kul 8.15...haha...aku memang la suke berendam lama2 sampai tak sedar masa berlalu dengan cepatnye...
ape lagi...kelam kabut la aku berjalan gi kedai...loh...takde pon orang kat kedai...takpela kalau aku jalan rilek2 jek tadi...dah la pasal nak cepat gile tadi aku cume sempat sambar sweater je, malas nak tukar baju lengan panjang...bepeluh gak ar berjalan laju2...panas!!
so...here i am, menunggu orang datang sambil layan blog. n guest what? aku dok dengar lagu 'lelaki ini' lagi...ya...lagi n berulang2 macam macam siang tadi juga. aku dah ter'addict' dengan lagu tu...hehe...

aku n tarawikh...






firstly :
nak wish selamat berpuasa pada anda-anda semua yang singgah membaca blog saya ini...

semoga puasa kita tahun ini :
~ akan lebih sempurna dari tahun2 sebelumnya ~
~ kita dapat mengumpul pahala sebanyak yang mungkin lebih dari hari2 biasa ~
~ dapat membuat amal yang sehabis baik ~

paling penting untuk pakcik2 n abang2 n adik lelaki semua :
~ puasa penuh ya... (",)~

second :

saya ingin MEMOHON AMPUN DAN MAAF pada semua
jika ada :
~ tersalah kata ~
~ terlanjur bicara ~
~ terlampau komen ~
~ terceroboh blog2 anda ~

maafkanlah saya atas semua yang 'ter' atau tak 'ter'....terima kasih...

# work :

hari ini bos tanya aku

' awak boleh datang tak malam2 bulan puasa? '

sebenarnye agak susah aku nak jawab soklan en.bos tu. berat jugak sebab aku teringin gak nak solat tarawikh jemaah kat surau. tapi aku ni terus terangnye bukanlah rajin sangat. selalu aku solat tarawikh sendiri kat rumah. ikut dan aku la nak solat berapa lama, nak wirid panjang2 ke... sebabnye sejak dari beberapa tahun yang lepas aku selau puasa kat rumah. jadi, semua orang di rumah memang selalu amek kesempatan pada aku.

dlu, masa arwah nenek masih ada, mak suh aku dok rumah dengan alasan jaga nenek. kesian kat nenek sensorang. yang sebenarnye alasan lain sebab die malas nak exposekan anak dara die pada orang2 kampung...hehe...itu aku faham sangat... jadi, sejak abes sekolah aku memang da tak ikut mak solat tarawikh kat masjid lagi...

bila dok umah kak ngah atau kak long plak, cepat2 je due2 orang tu suh dok umah. tunggu anak derang pasal masa aku takde derang kne solat kat umah. budak2 tu bukan solat tarawikh, memekak je lebih..solat la kejap, bile da separuh tu da lupe daratan. lari sane, lari sini. pasal ape aku cakap macam tu?

pasal...bile balik umah je mesti budak2 tu kne libas ngan rotan pasal main kat dalam masjid masa orang tue tengah solat...haha...anak2 sedara aku...macam tu la gayanye... bile orang tak kasi ikut sebok nak ikut. janji sebelum pegi macam2. da sampai sane, jumpe kawan ramai, terus hilang ingatan...

jadi, kat umah derang pon aku kne solat kat tarawikh kat umah. abehnye, sejak aku dok asrama, kalau balik umah je, memang takde maknenye la aku nak berangan g solat tarawikh kat surau ke, masjid ke....

jadi, jawapan aku pada pertanyaan en.bos tadi adalah, okay... sebab aku rasa kalau dok kat bilik pun belum tentu lagi aku akan merajinkan diri g solat kat surau tu. nak2 plak keadaan surau tu amat2lah tak menyelesakan aku. lagipun en.bos kan lelaki, die kne cari pahala banyak untuk macam2 tanggungan yang ade atas bahu die. korang taukan :

'lelaki kne bertanggungjawab pada empat perkara dalam hidup die : isteri, anak2 perempuan, ibu n saudara2 permpuan. n perempuan pula ada empat orang yang akan bertanggungjawab pada mereka : suami, anak2 lelaki, ayah n saudara2 lelaki mereka...'
(insyaAllah kalau aku tak silap)

jadi, aku dengan ini memberi peluang untuk en.bos menjalankan ibadah puasanya dengan baik...

yang buat aku berfikir panjang adalah soal keselamatan. aku bukan risau pasal makhluk Allah yang lain sebab setan kan kne ikat time pose,tapi aku risaukan pasal orang...sebabnye, nak jalan ke depan ni memang la dekat tapi macam2 orang ade.korang faham la kan...

tapi takpelah...sebab aku dah janji n dah setuju pun, so...datang je la kan...
~masa2 macam ni rasa nyesal lak tak blaja silat sugguh2 mase sekolah dulu...huhu...
~soklan bodoh nak tanye : agak2 en.bos nak tak antar saye balik sampai gate kolej?? hah!! (aku mngetuk kepala sendiri!!) Budyush!! kalau die nak antar pon aku tak nak lah!! tak mau aku...aku boleh la jalan sendiri...hehe... aku jugak yang tanye tadi kan?....haha... aku memang budyush!!

*psst: tau tak hari ni aku dengar lagu 'lelaki ini' sepanjang hari. aku rasa budak2 yang datang main game ni kate akak ni jiwang nak mamfyuss, xde lagu lain ke nak dengar? tapi sesungguhnye lagu ini sangat2 membuai hati aku yang dalam keadaan mamai je sejak semalam...hehe..

Tuesday, September 11, 2007

aku n lelaki ini....

Lelaki ini - Anuar Zain

Kasih, kenanganku
Ingatkah saat saat dulu
Kasih, apakah dirimu
Merasakan semua itu

Ke mana pun langkahku pergi
Ku masih melihat bayanganmu cintaku
Dan kemana pun arah anginku berlari
Hati ini masih kau miliki

Lelaki ini yang selalu mencintamu
Selalu, tanpa ragu
Lelaki ini yang selalu memuja
Hanya dirimu
Yang bertakhta dalam sanubariku
Sanubari ku
Aku yang mencintakan mu
Hanya dirimu…

Karena cintaku, tak berbatas waktu
Karena cintaku, tak mengenal jenuh hatimu
Hatimu…

~ lelaki yang manakah yang akan selalu mencintaiku itu?? adakah Anuar Zain? bahagianya....hahaha.....

lelaki : suatu yang misteri pada aku. bukan aku tak pernah rapat dengan lelaki, bukan aku tak ada abang, anak2 saudara aku pun lelaki, tapi kadang2 aku rasa mereka ini adalah sangat misteri. sangat susah untuk meneka apa dalam fikiran mereka2 ini. sangat susah untuk aku memahami banyak perkara yang dilakukan oleh mereka2 ini.

contoh :

rokok : sampai sekarang aku tak dapat nak faham macam mana sesetengah lelaki ini mampu menghabiskan duit mereka untuk rokok. time2 sengkek gile nak mamfyus pun boleh lagi beli rokok lagi.

time pegi kedai makan lagi aku tak boleh faham...sampai2 kedai tu sebatang dah habis, sebelum makan, sementara tunggu order sebatang lagi, lepas makan lagi sebatang, tak puas lagi sementara tunggu awek atau kawan2 makan, lagi sebatang....and lastly masa dah bayar, time nak blah naik kereta ke, motor ke, jalan kaki ke...lagi sebatang. dalam satu masa tu je, 5 batang rokok diorang sebat...time2 lain macam ne lak ek? bila jumpe orang macam tu mesti dalam hati aku cakap 'gile mamat ni' ...

aku selalu je nak tanye kat diorang ni : ape yang sedap sangat rokok tu ye?? nak kata rasa strawberry ke, cokelat ke...takkan la kan... da la bau die, tak bleh blah gile...terus terang la...aku memang sakit jiwa betul dengan bau rokok ni...ampun maaf

tapi, tak kesah la kan...itu da memang nature derang...aku pun tak de la nak anti ke, tak suke ke orang hisap rokok ni...lantak korang la... duit korang, badan korang. betul tak?

contoh :

hati : aku lagi tak faham bab yang satu ni. kenapa ye kadang2 ada lelaki ni yang dengan senang hatinye boleh tinggalkan orang yang pernah die sayang n sayang kat orang lain plak dengan rasa tak bersalahnye. memang betul setiap manusia berubah. aku tau tu...kenyataan tu tak dapat di ubah, tapi aku sangat tak faham macam ne diorang ni boleh jadi sanagt kejam.

kenapa ye mereka boleh menipu dengan jayanya pada orang yang diorang sayang? contohla kan, a man ni sayang pada a girl ni, tapi die dah terjatuh sayang plak pada a woman ni pada yang sama, tapi die tak cakap pada this girl. dengan alasan die tak nak girl ni terluka sebab die sayang betul pada girl ni, bukan main2 punye. die tak nak girl ni rasa sedih... logik ke? kalau dah menipu tu, tentulah kite marah n sedih kan? tak patut kan alasan die? aku tak faham betul. tak faham betul cara lelaki ni menyayangi...pelik2...


Monday, September 10, 2007

aku n rindu...

~ koceng n famili... ~

saya kembali setelah percutian selama 2 hari. kak ngah pon dah kembali dari india pagi ini...
selamat kembali pada kak ngah n jangan lupe saya punya habuan ya...
( gile penat aku jaga anak ko ngah!!hehe... )
cerita dua hari on my weekend :

dua hari yang lepas adalah hari yang sangat memenatkan pada aku. hari sabtu adalah hari melawat sedara mara sedunia. sepanjang hari aku kene drive dan sentiasa memastikan penumpang2 aku berada dalam keadaan selamat. disamping memandu aku juga kene menjaga 5 askar dan sorang baby yang sedang demam dengan teruknye... kesian amani...kesian pada ummi die dan aku juga kerana kene mendokong amani sepangjang hari.

alhamdulillah, aku berjaya juga memandu dengan baek dan selamat kembali ke destinasi jam 10.30 malam. penat, letih, nak patah pinggang, patah kaki semua ada. naik bilik, mandi, terus aku tido tak sedar ape. sedar2 esok paginye, subuh2 nabi lagi mak aku dah tarik kaki aku suh anta die gi pasar plak....

nasib baik ade kak long, mereka berdua bershopping d pasar, aku dengan bahagianya sambung membute dalam kete. bagus tak aku? bagus kan anak dara sorang ni?? act tak boleh nak parking, ramai giler2 manusia...da nak tengahari, lagi ramai plak orang yang datang. betulla orang bandar ni memang bangun lambat. pasal tu la mak aku dok tarik aku dari pagi, kalau lambat sket memang sakit jiwa aku gamaknye...nak parking sekejap2 pon tak bleh...ramai gile2 manusia n kereta.

fakta menarik :

aku n mak merasa kagum kerana PROTON PERSONA pon ade jual kat pasar. tapi kak long kata 'dah satu shah alam datang kat pasar ni, jual PERSONA kat pasar pob ade orang nak beli punye...'
betul gak cakap kak long kan? semualah ada kat pasar tani STADIUM SHAH ALAM tu...segala macam mak nenek ade. cakap je nak ape. cuma kalau baju ke, kasot ke, jam ke, pirate banyak la...kalau pandai pilih, dapat gak yang cantek2 sebenarnye.

mak terkejut sebab beli sayur n lauk semuanya habis dekat RM200... logikla tu mak... makanan untuk seminggu kan...

lepas je hantar mak kat umah amek plak anak2 aku yang lima orang tu. mak n kak long masih lagi risau2 mak usu sorang ni tak mampu nak handle askar 5 orang tu...rilekla mak...tengok kaki la...makcik yang terer kan... kali ni aku kene bawak diorang ke GIANT!!. nak kene beli kasut untuk aqil.

ade ke patut die boleh hilang sebelah kasut. mak punye la bising. bukan sebab kasut hilang, tapi sebab kasut hilang tu jadi alasan tak nak pegi sekolah. anak2 aku kan bijak macam makcik die...abang long da habes UPSR, yang dua orang lagi dengkila pasal abang long tu boleh main PS sepanjang hari tapi diorang kene sekolah lagi. pastu macam2 alasan la diorang bagi pada nenek mereka.
paling best bila yang no tiga tu punye ngelat. die cakap die demam. kamis mak die nyer flight pagi, kamis petang terus demam, tak boleh pegi sekolah (die la cakap die demam bukan doktor cakap...). pagi jumaat boleh plak sekolah, petang demam lagi (die gak yang cakap lagi sekali)... sekali bas sekolah dah blah petang tu, die boleh cakap 'tak jadi demamlah nek' . ade ke patut? mak aku nak buat ape lagi? main je la PS tu sampai rosak cucu2 nenek sayang....

berbalik pada pegi giant. mengusungla aku lima2 orang tu...tapi da buat perjanjian sebelum pegi, nak ikut kene janji, tak boleh mintak apa2, kalau mintak apa2, cik na tak beli langsung bende lain. janji dipatuhi... senang keje aku g giant, ada yang angkat bakul, ada yang cari barang, pendek kata masing2 'berpura' sopan la sekejap pasal nak makan eskrim kan...aku pon kagum... budak2 ni kalau aku sorang yang bawak derang pegi jalan2, punyelah baik. kalau aku n mak derang ade sekali, macam2 peel.

~sorryla...sebenarnye aku nak citer dalam versi menggembirakan sebab bawak derang jalan2 n lepak kat umah ngan famili memang menggembirakan aku, tapi sebab sekarang hati aku rasa kurang gembira...jadi aku rasa taipan aku kat atas tu semua amatlah memboringkan... pihak pengurusan hayati hidupku ingin memohon maaf...

sebenarnye aku rindu sama mereka sudah sekarang ini...huhu...rindu pada 5 askar ( afiq, aqil, arif, qayyum n muiz) tu...rindu juga pada baby tute (amir) tu...rindu pada mak, kak long, kak ngah n semua lah. rindu juga pada kek carrot n chocolate moist kak ana...ala...RINDUNYE!!!

kalau mak aku tau mesti die kate aku mengade. baru balik semalam da sebok2 rindu. haha... tapi memang aku kurang semangat hari ni...teringat2 rumah, orang2 yang mengisi rumah sekarang... nak2 lagi bile da nak pose ni...lagila bertimpe2 rindu aku...


Friday, September 7, 2007

aku n seleseme....


~ ganazzssnye en. koceng neh... ~

teringat pada iklan budak2 (scott emulsion kalau tak silap aku...)
a dialog budak kecik tu cakap...' dia selesema cikgu... '
semua org takde dalam kelas, ade budak tu je sorang...aku rasa cikgu die buta. n iklan tu pada aku penipu besar...tapi tak kesahla ape aku nak rasa kan? siapalah aku...hehe...

that's d point actually...aku cume terfikir je...kalo da tue bangke berkesan ke scott tu?ke bende tu hanya untuk makanan budak2?

point aku sebenarnye, aku nak cakap aku seleseme!!! bende yang aku paling tak suke! tak suke! tak suke! sakit idung aku. malam tadi aku langsung tak boleh nak tido. rasa macam idung aku cuma ada lobang sebesar 1mm n sebelah lagi lobang comlpetely tertutup. TERSEKSA GILER!!!
bangun duduk baring sume aku praktikkan. bantal tu aku dok pusing2, kejap 2 bijik, kejap sebijik, kejap tak pakai bantal sampai satu tahap aku buang semua bantal kat lantai... pastu aku duduk, atas kosi, atas lantai, atas katil...tak jadi gak...aku berdiri plak, satu bilik tu aku tawaf...nak kuar jalan2 amek angin tak beranila plak (huhu...aku memang penakot!!!...)
penat gile aku nak layan seleseme neh...huhu... giler jeles aku tengok rumate aku ngan bahagianya tido...
akhirnye aku pon tak tau aku tertido kul bape... kesian kan aku?kan?kan?

#aku nak balik umah lagi minggu ni...jumpe isnin nanti...

Thursday, September 6, 2007

awan

myspace comments

~ a nice view from d cloud... ~

(betul ke aku eja awan tu?...wargh!!teruknye english aku!!!)


Wednesday, September 5, 2007

aku n kau (3)...

myspace comments

comel kan?kan?kan? tapi yang sedihnye tak tau nak kasi kat sape...huhuhuu....

hari ini ape aku nak merapu ek??tengah cari idea... tak ramai plak orang kat kedai pagi2 neh... boring tahap dewa...

owh ye...aku ade satu 'bende' yang aku simpan dari beberapa hari yang lepas...sebenarnye da lama dari tu la...da agak bersawang dalam otak aku. tapi aku nak citer gak..suke ati aku la kan?blog aku...betul tak?? sebabnye ade perkara yang terjadi yang membangkitkan balik rasa marah dan gile aku. silap besar la kan??

*ini adalah sesi marah2, para pembaca diharap tidak terkejut dengan luahan hati aku yang agak extreme untuk dibaca ini ye...

it started with this :

' dalam kita melangkah terkadang diuji dengan ujian yang terasa beratnya
hingga kita terduduk dan menangis.
Peritnya terasa, tapi ketahuilah dan
renungilah kembali ke dalam diri kita....bla...bla...bla....'

tak de yang pelik? sekadar sebuah nasehat? memang takde yang pelik, tapi hati aku yang sakit...

* taipan seterusnya untuk bacaan kau :

ujian yang nyata beratnya itu adalah kerana aku. terduduk dan menangis itu juga kerana aku kan? adakah kau lupe yang kau yang mulakan semua ni? kau yang sebabkan semua ni berlaku. tak faham2 lagi?? tak sedar2 lagi yang sebenarnye kau yang merobek2 hati aku, yang mencincang2 ulu jangtung aku?? perit sangat la kau rasa? habis aku suke? aku bahagia dengan onar yang kau dah buat dalam hidup aku? dalam cuti aku yang aman? kau pernah terfikir ape perasaan aku dengan ape yang kau dah buat?? ade kau fikir yang aku sakit hati lebih dari kau? ade kau rasa ape yang kau buat tu memang tak patut?? ade tak? ade taakkkkkk??!!

kau nak suruh aku renung2 ape? hah?? renung balik n cakap yang sumenye salah aku? aku yang sebabkan kita tak bertegur? aku yang sebabkan semua perkara ni? aku yang mulakan semua yang berlaku ni?

kau penah tanye tak ape perasaan aku dalam cuti tu? kau tau tak aku tengah dalam usaha nak recover dari bende budush yang kau pun tau ape kan? mungkin kau tak tau macam mana teruknye otak aku, hati aku, hidup aku mase tu...tapi takkan la kau tak boleh fikir langsung? kau langsung tak terfikir ke ape yang kau buat tu men'hancur'kan lagi hati aku yang rapuh gile time tu....betul tak? kau memang tak penah nak amek tau ape ade dalam hati aku kan? kau memang sampai hati buat aku macam ni kan?

bencinye aku!!! kau tau tak aku benci gile2 kat kau time tu?? kau tau tak kalau ade kuasa aku nak lenyapkan je semua ingatan aku sepanjang 2 bulan sebelum tu?? sebelum aku kenal kau. supaya aku tak ingat langsung pasal kau dan segala2 yang berkaitan dengan kau. supaya hati aku tak sakit!

why i'm being so mad?? :

' ..., 'kau' nak bagitau something, dia nak jumpa kita lepas abis final '


kenapa baru sekarang? kenapa baru sekarang bila aku dah lupa, aku dah tak nak amik tau... kau memang sengaja nak ungkit balik semuanya kan? kau memang sengaja nak toreh balik luka tu kan? kau memang sengaja betul takkk?!! kenapa...? aku dah penat dah dengan semua ni... aku dah tak larat la... kau boleh tak faham? boleh tak???

tapi takpelah...aku akan jumpe kau. n kita settlekan semuanye. semua! aku nak kau faham betul2 ape yang kau dah buat pada aku. aku nak tau ape salah aku kat kau sampai kau kene ---- aku selama ni? kenapa kau nak -------- dari aku tentang perkara yang sebenar? ape salah aku sebenarnye?? ape yang aku buat sebenarnye sampai ko sanggup buat aku macam ni? aku nak tau sangat kebenarannye...

aku nak kau tau betapa berpusingnye otak aku bile semua tu terjadi.
aku nak kau tau betapa teruknye hati dan perasaan aku terdera dengan semua ni.
aku nak kau tau macam mana kacau bilaunye hidup aku sepanjang cuti tu...
aku nak kau tau ape yang kau buat pada aku memang SANGAT MELAMPAU!!!

habis sesi mengamuk... (harap maaf atas ketidaksopanan saya...(",)...)

# work :

hari ni agak busy pasal budak2 pompuan yang selalu datang kedai ni wat keje sekolah derang kene submit keje sekolah hari ni. pastu memasing berebut2 nak print...naseb ade akak yang baek dan rajin (iaitu aku...hehe...) membantu ini...maka adek2 ini dapat mengsubmit keje sekolah derang. tapi aku tak tau ar derang punye keje ni berjaya di terima oleh cekgu derang...huhu...


* hari ini aku saket perot...huhuhuhu... mencinye!!!


Tuesday, September 4, 2007

saya bahagia....!!!!

'kenapa saya bahagia??'

'kerana saya dah berjaya mendapatkan :

HARRY POTTER AND THE DEATHLY HOLLOW'


'bagaimana saya mendapatkannya??'

'melalui proses pengepauan yang paling berkesan...ngeh!ngeh...!!!'

~ terima kasih beribu lemon kepada kak ngah kerana telah menjadi mangsa pau yang murah hati....
sayang kak ngah... muah!muah!.... (",)~



itulah ceritanya hujung minggu merdeka aku...teman kak ngah pegi shopping, shopping dan shopping!! dan akhirnye aku berjaya memperdaya kak ngah untuk membelikan aku 'barang yang kuidam-idamkan' beberapa minggu ini....yes!! nak beli sendiri tak mampu lagi...kene la pau kakak aku sket...sket jek...hehehe....

rasanya tak terlambat lagi kot untuk aku mengucapkan SELAMAT MERDEKA yang ke 50 untuk semua rakyat MALAYSIA!!! semoga negara kita yang tercinta ini akan terus aman dan makmur...(patriotik sket...)

aku juga nak mengucapkan selamat berjaya! good luck! and all the best untuk semua calon2 UPSR seluruh malaysia...
~terutamanya untuk : Muhamad Afiq b Zulaidi - semoga anak sedaraku ini berjaya mendapat 5A!! AMIN!!....

banyak sangat bende aku nak komplain sepanjang coti aku kat umah neh...tapi sebab aku ni cepat lupe...jadi aku tak ingat dah aku nak merepek merapu ape dalam entri aku kali ni...maaflah...

tapi ade satu bende yang aku nak citer gak!! perkara melampau yang telah berlaku kat aku semalam. ade ke patut perjalanan dari shah alam ke kuantan boleh makan masa enam jam setengah??? tak patut!! sangatlah tak patut!! dah la lalu highway....bukan lalu jalan lame. keras aku dok dalam bas sampai enam jam setengah. teruk betul!! aku tau la skang ni tengah sebok polis menyaman bas2 bermasaalah, operasi macam2... tapi tak patut betul kalau aku kene lepak dalam bas selama enam jam lebih sedangkan perjalanan patut empat ke lima jam jek. kalau malam tak pe gak...ini siang-siang bute. rugi masa aku satu hari. polis sebok nak tahan bas barulah die pon sebok nak bersopan santun. sebelum ni bawak bas cam pelesit jek,tak de plak nak sopan2 ni... aku tau la 'biar lambat asal selamat'...tapi janganla lambat nak mamfuyss!! sakit jiwe raga aku neh...

# kerje :
ada 2 perkara....
1. aku telah mendapat gajiku yang pertama hari ini. boleh tahan...kire okla untuk kerje aku yang tah hape-hape neh...ye la, aku neh bukan rajin sangat...ngelat je banyak...terima kasih untuk encik bos!!
2. aku telah berjaya mendaftar untuk uitm. harap2 kali ni betol2 la dapat masuk. boleh jadi gile aku kalau sanGkut lagi...huhuuhhhuuuuu.....





Wednesday, August 29, 2007

maaf...maaf...maaf....

pihak pengurusan hayati hidupku ingin memohon maaf kerana beberapa hari sudah tidak mengadap blog...ini kerana pihak pengurusan sebok layan cerita korea 'my girl'...

~watak utama~

~ 3 org yg best ~
~ salah satu antarabarang2 yang cute gile!! ~

~ heroin yg tak senonoh nak mamfyuss ~

~ hero yang kadang2 biol kerana terpengaruh ngan heroin ~

~ lelaki yang cantek!! ~
~cantek kan die??? ~


~ cik yang tak besh!!! ~

sekian...blog saya pada kali ini...maaf kerana tiada coretan mengarut...kedai manghadapi masaalah wyring, begitu juga otak saya...rasa macam wyring dah rosak...huhuhuuuuuu......

~ cau cin cau.... ~

Saturday, August 25, 2007

ultrasonics...

we will learn about ultrasonic today :


~ultrasonics general block diagram~

explanation:

1. sweep generator - send signal to ultrasonic pulse generator

2. ultrasonic pulse generator - generate pulse to drive pizoelectric crystal transducer

3. transducer - send pulse of ultrasonics energy to tissue
- gel must be applied between transducer and skin
- d pulse will hit tissue n reflect - cause echoes
- reflected echoes return back to transducer

4. limiter - accepted d signal n limit it to protects receiver from d transmitted pulse

5. receiver - filter out ultrasonic frequency (1-10 mHz) and deliver pulse to output

6. display unit - display d images inside d body.

~faham??~

~habesss.....faham tak para pembaca sekalian?? ini salah satu subtopic yang aku sedang cuba untuk hafalkan pada masa ini.
~untuk pengetahuan semua, aku sedang mengambil subject 'special topic biomedical instrument : kee390'.
~untuk pengetahuan semua juga, subject ini adalah subject mengHAFAL!!
~aku memang lembab betul la kalau pasal menghafal ni...beku otak aku...benci!! tak suke! tak suke! tak suke!!

*hari ni takdek gamba comel : blaja ultrasonic jek : harap maaf dari pihak pengurusan hayati hidupku

# work :
~hari ini ada seorang adek telah ditangkap oleh ayahnye pabile adek tadi sedang maen game...KANTOI!!
~tekejut aku, muke pakcik tu serius jek...naseb baek la pakcik tu cool jek. serang senyap2. budak2 lain sume tak perasan. akhirnye adek itu telah di bawa balik oleh ayahnye yang telah me'warning' adek itu bermacam2 bende apabila sampai d rumah.
~kejadian ini berlaku setengah jam yang lepas...jadi sekarang aku tengah wondering...apela jadi ngan adek itu sekarang ye?? kesian gak...tapi sape suruh adek itu datang sini tanpa kebenaran...memang nahas la namenye tu...
~aku agak terkejut sebentar kerana pak cik itu telah bertanya kepada aku :

' berapa lama dah budak ni maen kat sini?? '
' selalu ke budak ni datang main game kat sini?? '

~pastu pakcik tu tarik anak die keluar sambil berkata :

' habes duit hari2 selame ni rupanya main kat sini ye??siap la kejap lagi sampai rumah... '

~hoh!! apekah yang telah berlaku d rumah sekarang?? sure insaf punyelah adek tu...harap2 macam tu la...